Angela Merkel uverena u dogovor za sprečavanje Breksita

Izvor: Blic, 10.Nov.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel uverena u dogovor za sprečavanje "Breksita"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila danas da je "prilično uverena" da će sa Londonom biti postignut dogovor o reformama kojim bi se izbegla mogućnost "Breksita", odnosno izlaska Britanije iz Evropske unije.

"Ono što je na stolu nije iznenađenje, mi želimo da radimo na predlozima sa stavom orjentisanim ka rešenju", rekla je Merkelova nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron izneo svoje zahteve za reformom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU.

"Postoje neki teški (zahtevi), drugi koji su manje teški, ali ako usvojimo duh da ovo možemo da rešimo, onda sam prilično uverena da možemo da uspemo", rekla je nemačka kancelarka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa južnoafričkim predsednikom Jakobom Zumom koji je u poseti Berlinu.

Kameron je u svom govoru u Londonu upozorio da je spreman da "preispita" članstvo Britanije u EU, ukoliko dogovor sa Briselom i ostalih 27 država članica po određenim zahtevima ne bude postignut.

Najvažniji zahtevi Britanije upućeni EU odnose se na povećanje tržišne

konkurentnosti, pošteniji odnos kada je reč o državama članicama Evrozone i onima koje to nisu, i pitanje suvereniteta, uključujući izuzimanje Britanije iz koherentne unije.

Među najkontroverznijim je zahtev da se migrantima koji dolaze u Britaniju ograniče određena socijalna davanja tokom prve četiri godine njihovog boravka u toj zemlji.

Britanski premijer je, takođe, uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, uoči najavljenog referenduma o članstvu Britanije u EU planiranog za 2017.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.