Spisak zahteva kako bi Britanija ostala članica EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2015, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spisak zahteva kako bi Britanija ostala članica EU

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je EU da pristane na "nepovratne promene" koje će redefinisati odnos između Londona i Brisela, istakavši da reforme nisu "nemoguća misija".

Evropska komisija je, međutim, navela da su pojedini zahtevi Velike Britanije "veoma problematični".

Kameron je danas u Londonu predstavio spisak zahteva kako bi Velika Britanija ostala članica EU, i istog dana uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, uoči obećanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << referenduma u Velikoj Britaniji o tom pitanju predviđenog do kraja 2017. godine.

Kameron je rekao da Velika Britanija želi promene u četiri oblasti, uključujući zaštitu zemalja koje ne koriste evro kao valutu.

"Mi smo ponosna, nezavisna država. Nameravamo da to i ostanemo", kazao je britanski premijer, dodajući da Britanija želi "jasno, pravno obavezujuće i nepovratno" izuzeće od privrženosti EU sve tešnjim povezivanjem.

Najspornija oblast britanskih zahteva tiče se slobode kretanja ljudi u EU, pošto omogućava građanima jednih članica da žive i rade u drugim.

Kameron je istakao da Velika Britanija želi da "reši zloupotrebu prava na slobodu kretanja i da joj se omogući kontrola migracija unutar EU". On je rekao da je neregulisana imigracija iz ostalih zemalja EU u Veliku Britaniju, većinom iz istočnih članica koje su u Uniju ušle od 2004. godine, napravila veliki pritisak na britanske škole, bolnice i javne službe.

Britanski premijer je rekao da sloboda kretanja ne bi trebalo da se odnosi na buduće nove članice EU dok njihove privrede ne dostignu nivo privreda sadašnjih članica. Takođe je naveo da traži da novi useljenici ne mogu dobijati socijalne beneficije dok ne provedu najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji.

Britanija želi da zemlje koje ne koriste evro ne budu diskriminisane i da članice evrozone ne mogu svoje odluke nametati zemljama koje nisu u evrozoni ili tražiti od njenih poreskih obveznika da plaćaju kako bi se podržao evro.

Kameron je najavio da želi "rezanje ukupnih troškova biznisa" i da se dozvoli da se kapital, robe i usluge slobodnije kreću Evropskom unijom uklanjanjem "nepotrebnih regulacija". On je izrazio želju da bude više inicijativa poput ukidanja naplate za roming ili uklanjanja barijera za elektronsku trgovinu u EU.

Kameron je rekao da Velika Britanija ne želi da bude deo posvećenosti EU "čvršćoj uniji" i tražio formalno priznanje da se to neće primenjivati na London.

On je rekao da ne želi da pojedine zemlje imaju veto na zakone u EU, ali da traži promenu kako bi "grupa nacionalnih parlamenata, u zajedničkom nastupu, mogla da zaustavi neželjene zakonske predloge".

Britanski premijer je rekao da želi "crvenu liniju" oko nacionalne bezbednosti, navodeći da je to isključiva obaveza pojedinačnih zemalja.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas rekao je da su neki zahtevi "izvodljivi" kao što je "želja za jačanjem nacionalnih parlamenata", ali da su neki zahtevi "teže izvodljivi" među kojima su odnosi između članica i ne-članica evrozone. Šinas je rekao da postoje i zahtevi koji su "veoma problematični" jer se odnose na "neke osnovne slobode unutar EU".

"Neposredna diskriminacija između građana EU jasno spada u tu kategoriju", dodao je Šinas, aludirajući na to što London želi da ograniči evropskim migrantima pristup socijalnim beneficijama u Britaniji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkelova uverena u dogovor za sprečavanje "Breksita"

Izvor: RTS, 10.Nov.2015

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je prilično uverena da će sa Londonom biti postignut dogovor kojim bi se izbegla mogućnost "Breksita", odnosno izlaska Britanije iz Evropske unije. . Nakon što je britanski premijer...

Nastavak na RTS...

EU NA MUKAMA: Velika Britanija dala veoma problematične zahteve

Izvor: Kurir, 10.Nov.2015

Pojedini zahtevi Velike Britanije su "veoma problematični", saopštila je danas Evropska komisija nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron uputio spisak sa zahtevima kako bi njegova zemlja ostala članica Evropske unije (EU)..."Evropska komisija je upravo dobila pismo" Dejvida Kamerona, izjavio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.