Angela Merkel otvoreno podržava HDZ

Izvor: Blic, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel otvoreno podržava HDZ

Predizborna kampanja uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, koji će biti održani 25. novembra, zaoštrava se. U agitaciju za pobedu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Ive Sanadera, nakon Katoličke crkve i sportista, na neuobičajen su se način uključili i neki evropski državnici. U reklamnom spotu HDZ, koji se na Hrvatskoj televiziji svakodnevno emituje mnogo puta, Angela Merkel, nemačka kancelarka, obraća se biračima hvaleći Hrvatsku, koja se „pod vođstvom HDZ i Ive Sanadera" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslednjih godina „pretvorila u pokretača jugoistočne Evrope".

Na kraju svog pisma, koje kao plaćeni oglas objavljuju i neki dnevnici u Hrvatskoj, nemačka kancelarka poručuje: „Postoji mnogo dobrih razloga da se i na parlamentarnim izborima krajem novembra pobrinete da Ivo Sanader i HDZ i dalje određuju sudbinu Hrvatske". U istom spotu Sanaderu su, kao „svom prijatelju", „velikom vođi i velikoj ličnosti", podršku izrazili i premijeri Irske, Luksemburga i Grčke, a prikazan je i snimak Sanaderovog rukovanja s papom Benediktom XVI i još nekim svetskim državnicima.

Od juče se u svim hrvatskim katoličkim crkvama čita pismo koje su hrvatski biskupi uputili vernicima za izbore. Sveštenici su dobili nalog da pismo pročitaju u integralnoj verziji i da ga ne komentarišu. To pismo je izazvalo reagovanja u demokratskom delu javnosti, a na njega je reagovao i Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske. Premijer Sanader je tada izjavio da je on na strani biskupa, a ne predsednika Mesića. Nagađalo se da li iza stavova biskupa stoji Vatikan. Fransisko Havijer Lozano, papinski nuncij u Hrvatskoj, potvrdio je da Vatikan stoji iza svih „predizbornih aktivnosti" hrvatskih biskupa.

Ali prema najnovijoj anketi „Večernjeg lista", Media servisa i RTL, Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), na čijem je čelu Zoran Milanović, i dalje vodi u odnosu na Sanaderovu partiju HDZ. SDP dobija 60 mandata, a HDZ 56. SDP dobija mnogo više glasova u urbanim sredinama, dok HDZ uživa podršku u ruralnim delovima zemlje. U prvih 13 dana zvanične predizborne kampanje za reklamne spotove na tri televizije (HTV, „Nova TV" i RTL) HDZ je potrošio daleko najviše. Od ukupnog iznosa, odnosno 10,4 miliona kuna, HDZ je za spotove potrošio 5,2 miliona kuna, SDP 2,7 miliona kuna, a sve ostale stranke preostali iznos.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.