„Anarhija“ u ritmu roka

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2012, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Anarhija“ u ritmu roka

Dnevno angažovana, nepolitkorektna, puna psovki – tako kritičari i publika karakterišu novi rad Savremenika – jednog od najpopularnijih moskovskih pozorišta. To je predstava Anarhija po drami savremenog engleskog dramaturga Majka Pekera.

Ne sumnjam da će to biti najglasnija premijera sezone, još pre pola godine uveravao je reditelj predstave, poznati ruski rok muzičar Garik Sukačov.

Siže drame čiji je orignilani naziv Disfukcionali, sledeći je: pank-roker Bili i njegova grupa dobijaju mogućnost da ponove svoj uspeh od pre 30 godina i da ponovo izađu na scenu. Takvu šansu im pruža američka kompanija za emitovanje kreditnih kartica, ali uslov je da radi reklame kompanije muzičari promene tekst spostvene pesme Plastični ljudi... Odlični zaplet za razgovor o onom što je aktualno danas za sve misleće ljude – primetio je Garik Sukačov u intervjuu za Glas Rusije – da žive u sećanjima ili da ih dobro prodaju.

Nažalost, nisu svi gledaoci iza obilja psovki mogli da čuju i dešifruju poruku reditelja. A sam autor drame, Majkr Peker, koji je lično doputovao u Moskvu, priznao je naprotiv da je zahvaljujući tom radu video svoju dramu pod novim uglom. U celini, vrlo ga je obradovalo rusko tumačenje sižea, o kojem Garik Sukačov kaže:

To je predstava o tome da je krajnje neprimetno čovečanstvo stiglo do užasavajuće sitaucije kada je uobičajeni skup vrednosti prestao da postoji: između poštenja i nepoštenja u suštini stoji znak jednakosti i sve je na prodaju. Sve se može kupiti. Najsvetije što je napravio čovek može da se pretvori u reklamu za kokice. Čovečanstvo je krenulo tim putem neprimetno po sebe, kada je svet počeo da se globalizuje. Priča je najverovatnije o tome – na primeru ljudi koje su izvukli iz zaborava.

Jednom reči, moskovska pozorišta su očigledno rešila da junaci rok-kulture zaista mogu da nateraju publiku da razmišlja o ozbiljnim moralnim problemima. Tako je nešto pre premijere Anarhije u Savremeniku drugi popularni kolektiv – Rusko omladinsko pozorište, pokazao premijeru predstave Rok-n-rol po drami engleskog klasika Toma Stoparda. Njena radna je vezana za period takozvanog "praškog proleća" 1968. godine. U centru drame je mladić kome su vlasti dopustile da studira na Kembridžu u zamenu za saradnju sa specijalnim službama. Tačnije Stopard takođe istražuje problem moralnog izbora... Čovek se oseća pravim čovekom samo u trenutku kada se suprotstavlja okolnostima, razmišlja umetnički rukovodilac Ruskog omladinskog pororišta Aleksej Borodin – kada hoće nešto da promeni. I ritmovi roka u svesti mnogih izražavaju neslaganje sa sudbinom koju nam je pripremio neko drugi, oni nam daju da osetimo da i sami nešto možemo.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.