Izvor: B92, 30.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anan: Neophodno posredovanje između Izraelaca i Palestinaca

Njujork -- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan ocenio je da je situacija na Bliskom istoku u poslednje 2 godine toliko pogoršana da su gotovo sva dosadašnja dostignuća mirovnih pregovora potkopana. "Među sukobljenim stranama danas postoji toliko malo međusobnog poverenja da je za nastavak pregovora i nalaženje mirovnog rešenja krize neophodno posredovanje treće, neutralne strane", kaže se u izveštaju Anana, objavljenog u petak u sedištu UN. Kao najbolji posrednik između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izraela i Palestine u izveštaju se predlaže velika diplomatska četvorka, UN, Evropska unija, SAD i Rusija. Anan ukazuje da je u poslednje 2 godine u nasilju i sukobima poginulo 1.800 Palestinaca i 600 Izraelaca, dok je ranjeno 25.000 Palestinaca i više od 4.000 Izraelaca. U izveštaju se ponovo predlaže dovođenje multinacionalnih snaga koje bi radile na pružanju bezbednosti palestinskim i izraelskim civilima i stvaranju atmosfere u kojoj bi mogli biti obnovljeni i nastavljeni mirovni pregovori.

Povodom Dana međunarodne solidarnosti s narodom Palestine, Anan je izjavio da su Izraelci u poslednje 2 godine preteranom upotrebom sile naneli Palestincima katastrofalne ljudske i materijalne gubitke, čiji je jedini efekat bio izazivanje besa, spremnosti na sve i želja za osvetom. Anan je dodao da su samoubilačke i druge terorističke akcije Palestinaca, u kojima je poginulo mnogo nevinih izraelskih civila, nanele ozbiljnu štetu ciljevima za koje se bore Palestinci i dovele do situacije u kojoj nijedna strana ne veruje u iskrenu želju druge strane da nastavi pregovore o miru. Anan je pozvao obe zaraćene strane da okončaju nasilje i nađu mirno rešenje za postojanje dve države, "u skladu s predlozima UN, EU, Rusije i SAD".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.