Izvor: B92, 17.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anan: Bezbednost sveta nije veća

London -- Generalni sekretar UN Kofi Anan rekao je rat u Iraku nije doprineo jačanju bezbednosti u svetu.

U intervjuu britanskoj televiziji, Anan je rekao i da rat u Iraku nije zaustavio aktivnosti međunarodnih terorista i da međunarodna zajednica sada ima puno toga da uradi kako bi doprinela većoj sigurnosti u svetu. "Ne mogu da kažem da je svet sada bezbedniji ako imate u vidu nasilje koje je prisutno oko nas, kada gledate terorističke akcije širom sveta i kada vidite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta se sve dešava u Iraku", kazao je Anan TV-stanici Aj-Ti-Vi.

"Mi kao međunarodna zajednica imamo puno toga da uradimo, pokušamo i da učinimo svet sigurnijim", dodao je Anan. On je takođe, odbacio tvrdnje da su Francuska, Rusija i Kina, pre rata u Iraku, bile spremne da ublaže sankcije Iraku u zamenu za ugovore o isporuci nafte.

U nedavno objavljenom izveštaju američke komisije za Irak nagovešteno je da je Sadam Husein uspevao da manipuliše Programom za naftu Ujedinjenih nacija sa namerom da dobije podršku Saveta Bezbednosti za ublažavanje sankcija. Generalni sekretar UN odbacio je takve navode i ocenio da te tri zemlje nisu bile pod uticajem bivšeg iračkog diktatora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.