Amnesti traži oslobađanje dvojice katalonskih aktivista

Izvor: Blic, 19.Okt.2017, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti traži oslobađanje dvojice katalonskih aktivista

Organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti Internešenal zatražila je večeras od španskih vlasti da smesta oslobode dvojicu katalonskih aktivista, pobornika za nezavisnosti te španske oblasti koji su optuženi za podsticanje na pobunu.

Amnesti je ocenio u saopštenju da su optužbe preterane.

Aktivisti Žordi Sančes i Žordi Kuišar, lideri organizacija Katalonska nacionalna skupština i Omnium kultural, uhapšeni su u ponedeljak i određen im je pritvor dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traje istraga. Osumnjičeni su da su podstakli stotine ljudi 20. septembra u Barseloni da blokiraju izlaz jedne zgrade gde je civilna garda sprovodila raciju u nastojanju da spreči održavanje katalonskog referenduma. Pripadnici civilne garde ostali su blokirani do posle ponoći.

Amnesti je naveo da ova vrsta akcije može da se smatra narušavanem javnog reda ali da optužbe za podsticanje pobune mogu da donesu zatvorske kazne od deset godina i zato ih Amnesti smatra preteranim "sa stanovišta prava na slobodu govora i mirno okupljanje".

"Tražimo od vlasti da odustanu od optužbi, i odmah prekinu pritvor" toj dvojici ljudi, rekao je Eteban Beltran, direktor Amnesti internešenala u Španiji.

Zbog njihovog hapšenja juče su održane velike demonstracije u Kataloniji, na kojima su Katalonci mahali plakatima na kojima se traži oslobađanje njihovih "političkih zatvorenika".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.