Amfilohije: Nismo verska zajednica nego Crkva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Nismo verska zajednica nego Crkva

Učesnici tribine u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, ocenili su danas da je "pravno neupotrebljiv" Nacrt Zakona o verskim zajednicama koji je pripremila Vlada.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori, Amfilohije, usprotivio se tome što se u Nacrtu tog zakona koristi pojam "verska zajednica".

"Ja nisam mitropolit verske zajednice, nego Crkve", rekao je Amfilohije.

Savo Marković je kazao da Nacrt Zakona sadrži "anticivilizacijske odredbe" i poruke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ruši načelo sekularnosti. On je tu ocenu dokumentovao time što Nacrt Zakona predviđa organizaciju pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja bi se poklapala s teritorijom te države.

Po Nacrtu Zakona, sedište pravoslavne crkve mora biti u samoj Crnoj Gori.

Bivši političar Dragan Šoć ocenio je da je Nacrt Zakona u potpunosti suprotan tradiciji postojanja i delovanja verskih zajednica, posebno crkava.

Ocenivši da je ovaj zakonski nacrt "izuzetno opasan", Šoć je kazao da je od tog teksta bolji postojeći Zakon o verskim zajednicama, donet 1977. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Amfilohije: Milo negira crkvu više od boljševika

Izvor: Večernje novosti, 02.Sep.2015, 10:34

POSLE dve hiljade godina koliko Hristova Crkva nosi to ime našao se neko u Vladi Crne Gore da kaže da se ona više tako ne zove, nego onako kako ona nameće - verska zajednica! Nacrt Zakona o slobodi veroispovesti koji je pre javne rasprave prošao kroz Vladu, Crkvu lišava njenog vekovnog imena. Jednako...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.