Amerikanci zaštitnici: Rusi ušli na tursko nebo!

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci "zaštitnici": Rusi ušli na tursko nebo!

Nakon što su turske vlasti u petak saopštile da je ruski avion ponovo povredio njihov vazdušni prostor a Rusija to odmah demantovala i upitala kako su Turci putem radara utvrdili da je u pitanju baš njihov avion, u nedelju se oglasio američki Pentagon, višegodišnji tutor i saveznik Turske, tvrdnjama da ima dokaze da je ruski borbeni avion ušao na tursko nebo.

- Imamo izveštaje i možemo da potvrdimo da je još jedan ruski borbeni avion upao u vazdušni prostor Turske i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << NATO. Pozivamo Rusiju da poštuje turski vazdušni prostor i da smanji aktivnosti koje mogu da prouzrokuju veću nestabilnost u regionu - saopštio je portparol Pentagona Mark Rajt.

U saopštenju iz Pentagona se navodi da bi i Moskva i Ankara trebalo da preduzmu sve mere kako bi sprečile eskalaciju sukoba.

Takođe, ističe se da je veoma važno da Rusija i Turska razgovaraju i da urade sve što je u njihovoj moći da bi se tenzije spustile.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prethodno da je ruski vojni avion ponovo narušio njen vazdušni prostor uprkos brojnim upozorenjima. U saopštenju se navodi da je ruski lovac Su-34 u turski vazdušni prostor ušao iako je pilot prethodno upozoren i na ruskom i na engleskom jeziku.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova navodi da je posle tog incidenta pozvalo ambasadora Rusije kako bi mu izrazilo oštar protest.

U saopštenju se, međutim, ne navodi gde je došlo do narušavanja vazdušnog prostora, ali se Rusija optužuje za eskalaciju napetosti i upozorava da će biti odgovorna u slučaju bilo kakvih "kobnih" posledica, naveo je AP.

Rusija je negirala tvrdnje Turske i upitala kako su turske vojne vlasti putem radara prepoznale da je reč o ruskom avionu a ne o avionu SAD, čije vazdušne snage takođe učestvuju u bombardovanju položaja Islamske države u Siriji.

Turska je u novembru oborila jedan ruski avion blizu granice sa Sirijom, navodeći kao razlog narušavanje njenog vazdušnog prostora, što je dovelo do krize u odnosima dve države.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.