Amerikanci uhapšeni u Kini zbog ilegalnog prelaska granice

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci uhapšeni u Kini zbog ilegalnog prelaska granice

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je policija uhapsila dvojicu državljana SAD koji se sumnjiče da su organizovali ilegalne prelaske preko granice.
Policija je saopštila da su u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu krajem septembra uhapšeni Alisa Pitersen i Džejkob Harlan, prenosi AP.

"Odeljenje koje se bavi ovim slučajem obavestilo je američki generalni konzulat u Šangaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na vreme i organizovalo konzularne posete američkih diplomata kako bi se zaštitila prava i interesi uhapšenih osoba", rekao je portparol Ministarstva.
Harlan je vlasnik a Pitersenova direktorka organizacije "Kineski horizonti" koja navodno nudi potpuno novi edukativni program koji "nudi novo iskustvo u kineskim školama".
Na Fejsbuk stranici te organizacije navodi se da će ona biti zatvorena do kraja meseca zbog političkih i ekonomskih problema u odnosima Kine i SAD, zbog čega ne mogu da garantuju bezbedniost učiteljima, kao i da će Harlan i Pitersenova možda ostati u pritvoru nekoliko meseci i godina.
Po kineskom zakonu, za organizovanje ilegalnog prelaska granice predviđena je minimalna kazna od dve godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.