Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci pre šest decenija razvijali radioaktivne otrove

Američka vojska je još 1948. godine razmatrala mogućnosti da se radioaktivni otrovi upotrebe za likvidiranje važnih ličnosti, kao što su vojne i civilne vođe - otkrivaju dokumenta sa kojih je nedavno skinuta oznaka „strogo poverljivo", a koja su krila jednu od najduže čuvanih tajni iz hladnog rata.



U zapisniku od 16. decembra 1948. navodi se da napadi na pojedince u kojima bi bio korišćen radioaktivni materijal treba da budu izvedeni tako da ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se utvrdi umešanost američke vlade.

„Ovo otkriće ne bi trebalo da nas šokira, pošto su u periodu hladnog rata u vrhu američke vlade s vremena na vreme razmatrali sve moguće načine ubijanja ljudi - nehumane, varvarske i čak i gore od toga - pošto je na to gledano kao na pravedan rat protiv neprijatelja", kaže Barton Bernstin, profesor na Stenfordu.

U planovima američke vojske se govorilo i o oružju za „dugotrajnu kontaminaciju velikih oblasti u kojima bi stanovništvu bilo rečeno da će umreti od radijacije u roku od jedne do 10 godina ukoliko se ne iseli". Agentima američke vlade nije bilo izričito zabranjeno da ubijaju istaknute strane ličnosti sve dok predsednik Džerald R. Ford nije 1976. potpisao takvo naređenje, posle otkrića da je CIA planirala da na taj način ubije Fidela Kastra.

Pakleni planovi

U dokumentima američke vojske navodi se nekoliko vrsta primene monstruoznog oružja:

- Oružje za kontaminiranje naseljenih oblasti

- Municija koja kombinuje snažne eksplozive sa radioaktivnim materijalima

- Primena oružja iz vazduha i/ili sa zemlje za širenje kontaminacije u oblasti koja će morati da bude evakuisana i koja će tako postati neupotrebljiva za neprijateljske snage.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.