Izvor: Blic, 30.Avg.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci oslobodili više od 5.000 zatvorenika u Iraku

Američka vojska saopštila je danas da je iz svojih pritvora u Iraku oslobodila više od 5.000 zatvorenika i da ih je ostalo manje od 9.000, prenose agencije.



Saopštenje je usledilo nakon izjave jednog viskog zvaničnika iračkog ministarstva unutrašnjih poslova da su dvojica bombaša-samoubica odgovornih za ubistvo 95 ljudi u Bagdadu 19. avgusta pušteni iz američkog zatvora u Buki pre nekoliko meseci.

"Od januara je 1.179 zatvorenika prepušteno iračkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vladi, a 5.236 je oslobođeno", navodi se u saopštenju.

Nakon što je 107 zatvorenika prepušteno iračkim vlastima, u pritvoru ih je ostalo 8.947, što je najmanji broj u poslednje četiri godine, navodi američka vojska.

Kamp Buka na jugu Iraka treba da bude zatvoren u septembru, a preostali zatvorenici biće prebačeni u zatvore Kroper, nedaleko od Bagdada i Tadži, na severu zemlje. Američka vojska saopštila je da jedino zatvorenici za kojima postoji nalog za pritvaranje ili hapšenje mogu biti predati iračkim vlastima u skladu sa sporazumom iz novembra 2008. godine, a u protivnom treba da budu oslobođeni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.