Izvor: Politika, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanac Karlin naslednik

Grupa nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske i BiH predlaže sadašnjeg zamenika – za mesto glavnog tužioca tribunala Hag – Amerikanac David Tolbert, koga grupa nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske i BiH predlaže za naslednika Karle del Ponte, dužnost zamenika glavnog tužioca tribunala preuzeo je 30. avgusta 2004. godine.

Na tu funkciju imenovao ga je tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan. Tolbert (51) ima veliko iskustvo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << polju međunarodnog prava. Do izbora za zamenika glavnog tužioca bio je zamenik sekretara Haškog tribunala. Pre toga bio je izvršni direktor Pravne inicijative Američkog udruženja pravnika za srednju Evropu i Evroaziju, koja širom istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza vodi projekte u vezi sa razvojem vladavine prava.

Tobolt je nešto više od četiri godine radio kao šef kabineta bivše predsednice Suda Gabrijele Kirk Mekdonald i viši pravni savetnik u Sekretarijatu suda. Prethodna iskustva sticao je kao šef generalne pravne službe Agencije za pomoć i rad Ujedinjenih nacija u Beču i u Gazi.

Predavao je međunarodno pravo i ljudska prava na postdiplomskim studijama u Velikoj Britaniji i radio dugo godina kao advokat u SAD.

Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine predložile su generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da za novog glavnog tužioca Haškog tribunala imenuje Tolberta, koji je sada zamenik Karle del Ponte.

Kako je navedeno u saopštenju, 12 nevladinih organizacija je u pismu generalnom sekretaru, upućenom 19. juna, istaklo da Tolbert "uživa veliko poverenje i poštovanje u postjugoslovenskim društvima".

Te organizacije smatraju da Tolbert "svojim znanjem i iskustvom garantuje da će tribunal do kraja mandata biti u funkciji pravde za žrtve" i da je ličnim angažovanjem doprineo da proces prenošenja nadležnosti sa tribunala na domaće sudove protekne u znaku saradnje i jačanja kapaciteta domaćih institucija.

Mandat Karle del Ponte, glavne tužiteljke tribunala, ističe u septembru.

Tanjug

[objavljeno: 26.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.