Amerika nastavlja da jača savezništva na Pacifiku: Potpisan novi sporazum

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 14:53

Amerika nastavlja da jača savezništva na Pacifiku: Potpisan novi sporazum

Američki državni sekretar Entoni Blinken potpisao je sporazum o odbrambenoj saradnji sa Papua Novom Gvinejom.

Blinken je ukazao da će se ovim sporazumom proširiti odbrambeni kapacitet ove pacifičke ostrvske države i olakšati američkoj vojsci da izvodi obuku sa oružanim snagama te zemlje, preneo je Rojters.

"Saradnju u oblasti odbrane osmislile su Sjedinjene Američke Države i Papua Nova Gvineja kao ravnopravni i suvereni partneri", izjavio je Blinken na ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisivanja bezbednosnog sporazuma.

Blinken bi trebalo da se sastane i sa drugim političkim liderima 14 pacifičkih ostrvskih država, navodi se u izveštaju britanske agencije.

Indijski premijer Narendra Modi je na ranije održanom samitu u Port Morsbiju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje, obećao podršku svoje zemlje pacifičkim ostrvskim državama.

Ove zemlje u Tihom okeanu prostiru se na 40 miliona kvadratnih kilometara, a njihovi lideri su saglasni da je najvažniji bezbednosni prioritet porast nivoa mora prouzrokovan klimatskim promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.