Amerika, između haosa i čovečnosti, dimne bombe u kućama i šetnje sa demonstrantima

Izvor: RTS, 31.Maj.2020, 12:37

Amerika, između haosa i čovečnosti, dimne bombe u kućama i šetnje sa demonstrantima

Ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu pokrenulo lavinu rasnih nereda u brojnim gradovima SAD. Najnoviji snimci pokazuju da su rasne tenzije na vrhuncu i da policija u Mineapolisu raspiruje netrpeljivost. Ipak, postoje i svetli primeri, a među njima je i policijski šerif u Mičigenu.
Politička aktivistkinja Tanja Kersen postavila je uznemirujuć snimak iz Mineapolisa, gde policijska patrola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u mirnom naselju Vitije ispaljuje dimne bombe u domove lokalnih stanovnika, koji su stajali na prozorima i tremovima svojih kuća.

Na snimku policajci prilaze i više puta viču na ljude da uđu u kuće, a nakon nekoliko naredbi jedan od njih viče "Light 'em up" (žargonski izraz da se počne sa pucanjem).
U 25 gradova je uveden policijski čas, a mediji javljaju o brojnim sukobima policije i demonstranata, koji se žale na veoma nasilne policijske metode i reakcije.
Uprkos tome što je američki predsednik Donald Tramp pokušao da pošalje pomirljive tonove rekavši da je Flojdova smrt ispunila Amerikance užasom, besom i žalošću, mnogi su osudili njegovo reagovanje i suočavanje sa novonastalom krizom.
"Stojim pred vama kao prijatelj i saveznik svakog Amerikanca koji želi mir. Potrebno nam je lečenje a ne mržnja, pravda a ne haos", istakao je Tramp.

Ipak, da stvari nisu potpuno crne i da ima svetlih primera čovečnosti pokazao je šerif okruga Flint u Mičigenu, koji je sa svojim policajcima izašao pred demonstrante bez oklopa i oružja.
"Ja i moji ljudi vas volimo. Ne želimo da ovo bude protest, već parada. Recite nam šta od nas želite", izgovara šerif. Ubrzo zatim čuju se povici: "Šetaj sa nama", nakon čega se policajci pridružuju šetnji.

I u drugim gradovima su zabeležene slične situacije, pa su policajci u Nju Džerziju takođe šetali sa demonstrantima, a u Majamiju su klekli sa okupljenim ljudima i učestvovali u minutu ćutanja za Džordža Flojda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.