Amerika izabrala Baraka Obamu

Izvor: B92, 05.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika izabrala Baraka Obamu

Beograd, Vašington -- Kandidat Demokratske partije Barak Obama izabran je za 44. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Džon Mekejn i Džordž Buš čestitali su mu na pobedi.

"Da li još postoji još neko ko sumnja da je u SAD sve moguće? Ko se još pita da li je san naših osnivača i dalje živ? Ko još sumnja u moć naše demokratije. Ova noć je vaš odgovor", poručio je Obama pred 120.000 pristalica koje su mu klicale u parku u Čikagu.

Na osnovu 94 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prebrojanih glasova, na američkim predsedničkim izborima Barak Obama pobedio je u 28 saveznih država, uključujući i Distrikt Kolumbija, što mu ukupno obezbeđuje 349 glasova elektora, javlja agencija AP. Njegov rival, republikanac Džon Mekejn, pobedio je u 20 država, što mu donosi 147 elektorskih glasova.

Prema projekciji stanice CNN, Obama je osvojio 338 elektorskih glasova, a Mekejn 163. Obama vodi i u ukupnom broju glasova sa 52 odsto, odnosno 62.202.645 glasova, dok Mekejn ima 47 odsto, odnosno 55.207.956 glasova.

Uzavrela masa od više stotina hiljada Amerikanaca, u Grand parku, u srcu Čikaga, pozdravila je svog novog predsednika.

Demokrata Barak Obama zvanično je i prvi Afroamerikanac koji je izabran za predsednika Sjedinjenih Država.

Osim tog istorijskog pomaka, senator iz Ilinoisa posle osam godina ponovo u Belu kuću uvodi Demokratsku stranku.

"Ako bilo ko od vas još sumnja da u Americi nije sve moguće i ako se pita da li je san naših osnivača i danas živ, ako neko dovodi u pitanje snagu naše demokratije, ove noći dobio je odgovor", kazao je Obama.

Po opštem mišljenju, Amerikanci su na ovim izborima većinski dokazali da su prevazišli rasne barijere, kao i manje razlike u mišljenjima.

Budući da su Sjedinjene Države suočene sa najtežim izazovima u poslednjih 100 godina, Obama je pozvao i one koji su glasali za njegovog protivnika, Džona Mekejna, da mu pomognu da reši probleme koji muče Ameriku, kada 20. januara preuzme položaj predsednika Sjedinjenih Država.

"Potrebno je da pronađemo nove izvore energije, otvorimo nova radna mesta, izgradimo škole i suočimo se sa pretanjama, popravimo odnose sa svetom. Put koji je pred nama biće dug i strm. Možda do cilja nećemo doći za godinu dana ili u toku jednog mandata, ali nikada nisam bio toliko uveren kao sada da ćemo do njega stići", rekao je izabrani predsednik SAD.

Demokrata Barak Obama u kampanji je najavio mnoge promene u spoljnoj politici zemlje.

Rekao je da će se američka vojska u roku od 16 meseci povući iz Iraka, i da će se raditi na uspostavljanju boljih odnosa sa Iranom i Kubom.

Novi predsednik takođe se zalaže za zatvaranje zatvora u zalivu Gvantanamo. On ponavlja da će se potruditi da obnovi sve političke mostove koje je srušila administracija Džordža Buša.

"Svi oni koji nas večeras gledaju iz drugih vlada, palata i obala, svi koji nas preko radija slušaju iz zaboravljenih krajeva sveta, iako su nam životne priče drugačije, mi ipak delimo istu sudbinu. Svanulo je novo jutro američke politike", najavio je Obama.

Obama je rekao da je razgovarao sa rivalom, republikancem Džonom Mekejnom, "hrabrim i nesebičnim" čovekom, koji mnogo voli svoju zemlju i koji je mnogo za nju žrtvovao. "Čestitam njemu i guvernerki Sari Pejlin na svemu što su postigli", rekao je on i pozvao rivale na saradnju.

Dok je Obama od stana u Čikagu automobilom putovao do parka, stanovnici su izlazili na ulice i u dugom nizu ga pozdravljali, aplaudirali i uzvikivali.

Centralni čikaški park, gde je Obama održao govor, godine 1968. bio je poprište napada policije na antiratni protest tokom burne konvencije Demokratske stranke.

Mekejn: Premostimo razlike

Ranije, u govoru u Feniksu, Džon Mekejn rekao je da je čestitao Obami i da prihvata krivicu za poraz.

On je, pred brojnim pristalicama, od kojih su neki u neverici prihvatili tu vest, zahvalio i potpredsedničkom kandidatu Sari Pejlin na podršci koju mu je pružila.

Navodeći da Obami nudi svu pomoć za vođenje SAD, Mekejn je pozvao sve Amerikance da mu čestitaju, da se ujedine i premoste razlike kako bi branili zemlju u opasnim vremenima.

"Bez obira na naše razlike, mi smo Amerikanci i, verujte mi kada to kažem, da nemam nijednu pomisao koja znači više od toga", rekao je Mekejn.

"Prirodno je da noćas osećamo razočaranje, ali sutra ga moramo prevazići", poručio je svojim pristalicama koji su protestovali kada je Mekejn pominjao Obamu i novog potpredsednika SAD Džoa Bajdena.

Mekejn je takođe zahvalio svojoj kandidatkinji za potpredsednika Sari Pejlin, navodeći da je ona jedna od najboljih osoba koja je učestvovala u kampanji i poručio je da je ona osveženje u Republikanskoj partiji.

"Ne znam šta smo još mogli učiniti da dobijemo ove izbore. Senator Obama, novi predsednik, vodiće našu zemlju u naredne četiri godine. On će biti i moj predsednik", rekao je Mekejn.

Buš obećao potpunu saradnju

Američki predsednik Džordž Buš obećao je danas da će u potpunosti sarađivati s novoizabranim predsednikom Barakom Obamom u prelaznom periodu, dok Obama zvanično ne stupi na dužnost u januaru.

Buš je pozvao Obamu da "što je pre moguće" poseti Belu kuću, saopštila je Bela kuća.

"Rekao sam novom predsedniku da može da računa na moju potpunu saradnju tokom prelaznog perioda", rekao je Buš u kratkoj izjavi novinarima i dodao da će Obamu obaveštavati o svim važnim odlukama koje će donositi.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je da je kao Afroamerikanka "posebno ponosna" što je demokrata Barak Obama izabran za prvog crnog predsednika SAD.

Rajsova je izjavila da je Obama inspirativan, a da je republikanac Džon Mekejn bio dostojanstven u porazu.

Ona je u govoru punom emocija rekla da će učiniti sve što je u njenoj moći da tranzicija vlasti u Stejt departmentu prođe glatko.

Obama će položiti zakletvu kao 44. predsednik SAD 20. januara 2009.

Buš je pozvao i Obaminog republikanskog rivala Džona Mekejna, posle govora kojim je Mekejn priznao izborni poraz, i odao mu priznanje na vođenju kampanje, navela je Dejna Perino.

"Dao si sve od sebe. Ponosan sam na tebe i žao mi je što se nije završilo uspehom", rekao je Buš.

Potpredsednik SAD Dik Čejni čestitao je budućem američkom potpredsedniku Džou Bajdenu, navela je Bajdenova predstavnica za štampu Lea En Foster.

Polovinom decembra formalni izbor

Podsetimo, za pobedu na predsedničkim izborima u SAD potrebno je osvojiti najmanje 270 elektora - izabranih zvaničnika koje Amerikanci zapravo biraju na izborima - da bi elektori polovinom decembra i formalno izabrali šefa države.

Američke televizije javile su da je Obama dobio većinu glasova u Virdžiniji, koja donosi 13 elektorskih glasova, i time praktično onemogućio Mekejna da nadoknadi prednost.

Pensilvanija i Ohajo za Obamu

Za Obamu je posebno značajno što je osvojio većinu u Pensilvaniji (21), državi tradicionalno naklonjenoj demokratama, u kojoj je Mekejn agresivnom kampanjom pokušao da pridobije glasače razočarene što Obamina rivalka Hilari Klinton na stranačkom glasanju nije dobila nominaciju, a poslednje informacije govore da je pobedio i u Ohaju (20).

Ohajo je ključan po statistici još od 1964. godine, jer - ko pobedi u toj državi - pobedi i u SAD. Nijedan republikanac nije ušao u Belu kuću a da nije dobio većinu glasova u Ohaju.

Pobeda je objavljena u 5 sati po srednjoevropskom vremenu, odmah po okončanju glasanja u Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu i na Havajima. Time su završeni izbori na čitavoj teritoriji SAD.

Države u kojima je Obama pobedio, odnosno osvojio elektorske glasove, prema procenama na osnovu preliminarnih rezultata, jesu: Kalifornija - 55, Kolorado - 9, Konektikat - 7, Delavear - 3, Distrik Kolumbija - 3, Florida 27, Havaji - 12, Ilinois - 21, Indijana - 11, Ajova - 7, Indijana - 11, Merilend - 10, Masačusets - 12, Mejn - 4, Mičigen - 17, Minesota - 10, Nevada - 5, Nju Meksiko - 5, Nju Hepmšir - 4, Nju Džersi - 15, Njujork - 31, Ohajo - 20, Oregon - 7, Pensilvanija - 21, Rod Ajland - 4, Vermont - 3, Virdžinija - 13, Vašington - 11, Viskonsin - 10.

Države u kojima je Džon Mekejn verovatno odneo pobedu jesu: Alabama - 9, Aljaska - 3, Arizona - 10, Arkanzas - 6, Džordžija - 15, Ajdaho - 4, Kanzas - 6, Kentaki - 8, Luizijana - 9, Misisipi - 6, Nebraska -4, Severna Dakota - 3, Oklahoma - 7, Južna Karolilna - 8, Južna Dakota - 3, Tenesi - 11, Teksas - 32, Juta - 5, Zapadna Virdžinija - 5, Vajoming - 3.

Ko će biti u Obaminom timu?

Novi državni sekretar SAD mogao bi da bude bivši izaslanik za Balkan Ričard Holbruk ili bivši predsednički kandidat demokrata Džon Keri.

Kako prenosi Rojters, kao mogući kandidati za tu funkciju nezvanično se spominju i odlazeći republikanski senator Čak Hejgel i bivši demokratski senator Sem Nan.

Novi američki predsednik bi, kako se procenjuje, mogao razmisliti o tome da zadrži starog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa, s obzirom na ratove u Iraku i Avganistanu, ali se kao kandidat pominje i bivši sekretar za pomorske snage Ričard Danzig, Obamin bliski savetnik.

Glavni kandidat za savetnika za nacionalnu bezbednost je, kako navodi agencija, Džejms Stajnberg, savetnik u administraciji Bila Klintona, a kao mogući izbor za tu ili neku drugu važnu funkciju spominje se i Klintonova saradnica Suzan Rajs.

Mesto ministra finansija, pred kojim je zadatak da sprovede paket finansijskih zahvata i reformi, kako bi se sprečilo ponavljanje krize, biće, kako se očekuje, popunjeno u najskorije vreme.

Kao kandidati spominju se bivši sekretar za finansije Lorens Samers, bivši predsednik Federalnih rezervi Pol Voker i predsednik Njujorške banke federalnih rezervi Timoti Gajtner.

Posao u Beloj kući ili Stejt departmentu najverovatnije će dobiti i trojica stručnjaka za spoljnu politiku na koje se Obama oslanjao tokom kampanje – Mark Lipert, Denis Mekdonou, koji su mu pomagali u Senatu, i Ben Rouds, koji mu je pisao spoljnopolitičke govore.

Analitičari kažu da će najvažniji položaji u Beloj kući biti popunjeni vrlo brzo, kako bi se uspostavila hijerarhija u odlučivanju.

Kao kandidati za šefa kabineta spominju se bivši lider većine u Senatu Tom Dešel i član Predstavničkog doma demokrata Ram Emanuel.

Sekretar za štampu u Beloj kući biće, kako se očekuje, Obamin savetnik za komunikacije Robert Gibs.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijska pobeda Obame - trijumf u 28 država

Izvor: Mondo, 05.Nov.2008

Na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova na američkim predsedničkim izborima, Barak Obama je pobedio u 28 saveznih država. On će biti prvi crnac koji će voditi najmoćniju zemlju na svetu - SAD. Obama je potukao republikanca Džona Mekejna sa 349 naprema 147 elektorska glasa. Buš i Mekejn čestitali...

Nastavak na Mondo...

Obama novi predsednik SAD

Izvor: RTS, 05.Nov.2008

Kandidat demokrata, Barak Obama novi je predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova Obama osvojio 349 elektorskih glasova, Mekejn 147. Mekejn čestitao pobedu 44. predsedniku SAD. Internet portal Radio-televizije Srbije uživo je pratio tok izbora. ...

Nastavak na RTS...

Obama dobio 338 glasova elektora, 52 odsto glasova građana

Izvor: Kurir, 05.Nov.2008

VAŠINGTON, 5. novembar (Tanjug) - Kandidat Demokratske stranke za američkog predsednika Barak Obama osvojio je 338 od ukupno 538 elektorskih glasova u Izbornom koledžu, odnosno 52 odsto ili 58.459,748 glasova građana, objavio je jutros Si-En-En (CNN) najnovije nezvanične rezultate predsedničkih...

Nastavak na Kurir...

338 elektorskih glasova za Obamu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Nov.2008

Demokrata Barack Obama novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, 44. po redu.  Prema dosadasnjim podacima, Obama je osvojio 338 elektorskih glasova,a njegov protivkandidat, republikanac John McCain, ,osvojio je 163 elektorska glasa. Demo ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Barak Obama pobedio na predsedničkim izborima u SAD

Izvor: VOA, 05.Nov.2008

SAD dobile su svog prvog afro-američkog predsednika pobedom Baraka Obame na izborima 4. novembra 2008. Kandidat Demokratske stranke osvojio je znatno više od 270 elektorskih glasova, posle projektovanih pobeda u nekoliko država na zapadnoj obali.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.