Amerika glasa: Novi trijumf Trampa ili povratak demokrata

Izvor: B92, 06.Nov.2018, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika glasa: Novi trijumf Trampa ili povratak demokrata

Vašington -- Amerikanci su izašli na birališta, dve godine od dolaska predsednika SAD Donalda Trampa na vlast, a, prema saznanjima s lica mesta, odziv birača je veliki.

Izbore za Kongres koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata, dve godine nakon izbora Donalda Trampa za predsednika, obeležio je veliki odziv glasača.

Izbore međutim obeležavaju i dugi redovi i kvarovi na glasačkim mašinama.

Kako su preneli američki mediji, izborima na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.

Navodi se i da je odziv registrovanih birača u nekim odlučujućim državama, poput Teksasa, Nevade i Arizone već premašio sveukupan broj birača na izborima 2014.

Takođe, primetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prve sate glasanja obeležili su dugi redovi i kvarovi na elektronskim glasačkim mašinama, a u Džordžiji, gde se vodi neizvesna trka za guvernera, pojedini birači čekali su i do tri sata da glasaju, piše Glas Amerike.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati.

Većina glasača ocenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smeru, dok dve trećine ipak ocenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

U SAD se održavaju izbori za Kongres, a glasa se za svih 435 mesta u Predstavničkom domu, za 35 od 100 mesta u američkom Senatu i 36 od 50 guvernera saveznih država.

Inače, na izborima za američki Predstavnički dom, Senat i funkcije guvernera u saveznim državama, kandidovao se rekordan broj Amerikanki.

Ovoliki broj kandidatura žena mediji su već nazvali "ružičastim talasom".

Kako navodi TV stanica WAVE3, filijala NBC u Kentakiju, od 529 žena koje su ušle u trku za mesta u Predstavničkom domu i Senatu, njih 260 je dobilo podršku Demokratske ili Republikanske partije za kandidaturu, od čega 237 za ulazak u Predstavnički dom i 23 za ulazak u Senat.

Većina Amerikanki koje se kandiduju za Predstavnički dom su demokrate, njih 185, dok su 52 članice Republikanske stranke.

U Predstavničkom domu trenutno ima 84 žene, a u Senatu 23.

Amerikanci biraju svih 435 članova Predstavničkog doma, čiji je mandat dve godine, i trećinu članova Senata - 35 od ukupno 100, za njihov novi šestogodišnji mandat.

Pored toga, 36 američkih saveznih država danas bira guvernere, a novembarske izbore mnoge lokalne zajednice koriste da bi se građani izjasnili o za njih važnim pitanjima.

Ovi izbori će biti svojevrstan test kako za republikanskog predsednika Donalda Trampa, tako i za Demokratsku partiju u čijem slučaju treba da se vidi koliko se oporavila od, za njih šokantne, Trampove pobede pre dve godine u trci za Belu kuću.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.