Američki vojnici u Iraku do 2011. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki vojnici u Iraku do 2011. godine

BAGDAD - Američki i irački pregovarači složili su se da američke snage ostanu u Iraku do 2011. godine, iako su SAD tražile da to bude do 2015. godine, izjavio je danas irački predsednik Džalal Talabani.

"SAD su predložile da njihove trupe ostanu do 2015, Irak da to bude do 2010. i onda smo se složili da rok bude 2011. godina. Irak ima pravo da produži taj rok, ukoliko bude potrebno", izjavio je Talabani u intervjuu televiziji Al Hura, objavljenom na veb sajtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << te televizije.

Uporedo sa ovim sporazumom vode se pregovori o bilateralnom bezbednosnom sporazum SAD-Irak, koji će, kako navode američki i irački zvaničnici, uskoro biti zaključen. Taj sporazum će američkim snagama obezbediti legalnu osnovu za njihovo prisustvo u Iraku pošto krajem godine istekne mandat koji su dobili od UN. Kada bude usvojen, da bi se primenjivao potrebno je da ga odobri irački parlament.

U Iraku trenutno ima oko 145.000 američkih vojnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.