Američki sud odobrio prodaju imovine banke Liman braders

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki sud odobrio prodaju imovine banke "Liman braders"

Stečajni sud u Njujorku je odobrio transakciju kojom je britanskoj banci "Berkliz" omogućeno da kupi glavni deo imovine propale američke investicione banke "Liman Braders".



Sudija Džejms Pek je u subotu uveče konstatovao da nikakvu bolju alternativu za aktivu "Liman bradersa" nije našao, ali je naglasio da se ovaj slučaj, kada je osnovna imovina te ogromne banke prodata za nepunih nedelju dana, ne sme shvatiti kao presedan za slične situacije, već kao vanredni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izuzetak "diktiran potrebom brzog rešenja nastalog problema".

Bankrot "Liman bradersa" početkom prošle sedmice izazvao je pravi talas potresa na svetskim finansijskim tržištima, koji je, između ostalog, prinudio američku administraciju da sačini sveobuhvatni plan stabilizacije finansijskog sistema najveće privrede u svetu.

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Buša zatražila je u subotu uveče da Kongres odobri 700 milijardi dolara radi obimne finansijske intervencije za ublažavanja potresa u domaćoj i svetskoj ekonomiji. Buš je izjavio da je intervencija Vlade ključna, zbog rizika koji kriza na finansijskim tržištima predstavlja za obične američke građane i ukazao da program zahteva zalaganje velike količine novca poreskih obveznika, ali da će to koštati manje nego da se ne uradi ništa, objavile su svetske novinske agencije.

Nekada četvtrta po snazi američka investiciona banka "Liman braders" je prošli ponedeljak podnela zahtev za sudsku zaštitu od poverilaca, proglašavajući time najveće bankrotstvo u istoriji SAD. Ukupna suma aktive te banke, pre podnošenja zahteva sudu je premašivala 600 milijardi dolara, što je znatno iznad do sada najvećeg takvog slučaja u SAD, bankrotstva telekomunikacione kompanije "Vorldkom" (WorldCom) sa aktivom od preko 100 milijardi dolara, 2002. godine.

"Berkliz" je još pre bankrota "Limana" pregovarao o kupovini te banke, ali je od dogovora odstupio, radije čekajući da bude proglašen bankrot. Time je omogućeno da "Berkliz" dođe u posed najvrednije imovine "Liman bradersa", pre svega, njene severnoameričke filijale investicionog bankarstva i filijale kapitalnih tržišta i to za samo 1,75 milijardi dolara.

Dogovor o prodaji će za te filijale "Liman bradersa" značiti očuvanje oko 10.000 radnih mesta, pošto će kupljeni delovi nekadašnjeg finansijskog giganta dobiti novac za nastavak poslovanja, dok će preostali biti likvidirani, objavile su agencije. "Berkliz" je tim povodom najavio da će možda kupiti i aktivu "Liman bradersa" u nekim drugim zemljama i regionima. B

anka "Liman" se urušila pod pritiskom loše uloženog kapitala u hipotekarne akcije koje su zbog krize na američkom tržištu nekretnina izgubile na vrednosti. Radi pokrivanja tog loše uloženog novca, "Liman bradersu" bilo potrebno najmanje 60 milijardi dolara, radi čega je ta banka tražila partnera koji bi joj obezbedio svež kapital.

"Liman braders," međutim, međutim, nije uspeli da se sa bilo kime dogovori Propast te 158 godina stare banke ugrozila poverenje i u stabilnost drugih finansijskih institucija uzrokujući pad akcijskih tržišta, praktično svugde u svetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud odobrio prodaju imovine banke "Liman braders"

Izvor: Kurir, 21.Sep.2008

NJUJORK, 21. septembra (Tanjug-Ekos) - Stečajni sud u Njujorku je odobrio transakciju kojom je britanskoj banci "Berkliz" omogućeno da kupi glavni deo imovine propale američke investicione banke "Liman Braders". Sudija Džejms Pek je u subotu uveče konstatovao da nikakvu bolju alternativu za aktivu...

Nastavak na Kurir...

Berklizu dozvola za "Liman braders"

Izvor: B92, 22.Sep.2008, 10:37

Njujork -- Britanskoj banci Berkliz je omogućeno da kupi glavni deo imovine propale investicione banke "Liman braders"...Time je omogućeno da Berkliz dođe u posed najvrednije imovine "Liman bradersa", njene severnoameričke filijale investicionog bankarstva i filijale kapitalnih tržišta i to za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.