Američki sekretarijat za rad: U martu bez posla 701.000 ljudi

Izvor: VOA, 03.Apr.2020, 15:56

Američki sekretarijat za rad: U martu bez posla 701.000 ljudi

U Sjedinjenim Američkim Državama je u martu izgubljeno ukupno 701.000 poslova zbog posledica koje je pandemija koronavirusa imala po ekonomiju, objavio je američki Sekretarijat za rad. Stopa nezaposlenosti porasla je na 4.4 odsto u odnosu na najnižu stopu nezaposlenosti od 3.5 odsto koja je zabeležena u poslednjih pedeset godina, navedeno je u izveštaju Sekretarijata - čiji je deo prenela agencija Asošijeted pres. Procene su, navodi Asošijeted pres, da je tokom marta broj izgubljenih posloba bio mnogo veći – imajući u vidu da se, prema podacima Sekretarijata za rad tokom poslednje dve nedelje marta, skoro deset miliona građana prijavilo za učešće u programu pomoći nezaposlenima. Pandemija virusa uticala je na otpuštanja u hotelijerstvu, restoranima, bioskopima, fabrikama automobila, prodavnicama i kancelarijama. Procene stručnjaka ukazuju da će nakon desetogodišnjeg zamaha i otvaranja 22.8 miliona radnih mesta u aprilskom izveštaju, koji će biti objavljen u maju, pokazati da su svi ti poslovi izgubljeni. Pojedini eksperti procenili da će stopa nezaposlenosti doseći petnaest procenata u maju. Time bi situacija bila gora – nego što je bila tokom tridesetih godina dvadesetog veka. Dok je u vreme Velike recesije iznosila deset procenata. Više od devedeset odsto građana u Sjedinjenim Državama živi u nekom od vidova vanrednih okolnosti. Širom zemlje su zatvoreni barovi, restorani, bioskopi, fabrike, teretane i mnoge uslužne delatnosti. Brojni hoteli su zatvoreni, a oni koji su nastavili sa radom, su mahom prazni. Lanci brze hrane su, ili prestali sa radom, ili pak vrše isključivo dostavu – što je takođe uticalo na gubitak hiljada poslova. Ekonomisti Goldman Saksa, jedne od najvećih svetskih investicionih banaka, procenili su da će ekonomski gubici u periodu od aprila do juna iznositi 34 odsto – što je, kako navode, najveći pad od vremena Drugogm svetskog rata. Takođe, procene su i da će u trećem kvartalu tekuće godine biti zabeležen rast od 19%. Međutim, stručnjaci Goldman Saksa smatraju da se ekonomija u potpunosti neće oporaviti sve do kraja sledeće godine. Robert Kaplan, predsednik Banke federalnih rezervi u Dalasu, rekao je televiziji CNBC da će stopa nezaposlenosti uskoro doseći stopu od oko petnaest procenata i da bi do kraja godine trebalo da opadne na oko 8 odsto. Ono što stručnjaci smatraju ključnim je sposobnost kompanija da prevaziđu krizu i ponovo zaposle isti broj radnika koje su otpustili. Ukoliko bi se to dogodilo omogućilo bi mnogo brži i efektniji oporavak u odnosu na prethodna tri sporija koja su karakterisala poslednja tri ekonomski krizna perioda.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tesla ima preko 600.000 rezervacija za Cybertruck

Izvor: AutoBlog, 03.Apr.2020

Iako će prodaja Tesle Cybertruck početi tek naredne godine, zainteresovanih kupaca ima na pretek, prenosi B92. Ono što je fascinantno je da američki proizvođač i dalje prima veliki broj prednarudžbina uprkos pandemiji koronavirusa koji trenutno hara Sjedinjenim Državama, sa nesagledivim posledicama...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.