Izvor: RTS, 11.Maj.2022, 09:36

Američki ratni brod u Tajvanskom moreuzu, kineska vojska nadgleda i upozorava

Američki ratni brod je plovio kroz Tajvanski moreuz, saopštila je Sedma flota američke mornarice. Kineska vojska saopštila da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.
Sedma flota američke mornarice navodi u saopštenju da je raketna krstarica "USS Port Rojal" izvela "rutinski" tranzit Tajvanskog moreuza kroz međunarodne vode "u skladu sa međunarodnim pravom", prenosi agencija Rojters.

"Brod je prošao kroz koridor u moreuzu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države", navodi se u saopštenju.
Takođe, kako se navodi, krstarica koja je prošla kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.
"Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i deluje svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava", dodaje se u saopštenju.
Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je američki brod plovio na sever kroz moreuz i da je situacija na plovnom putu "normalna".
Kineska vojska je reagovala je saopštenjem da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.
Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske navela je u saopštenju da su njene snage nadgledale brod sve vreme i "upozorile" ga.
"Sjedinjene Države često prave takve drame i izazivaju probleme, šaljući pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost i namerno pojačavaju tenzije širom Tajvanskog moreuza", navodi se u saopštenju.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uplovio američki ratni brod; "Upozorili smo ga"

Izvor: B92, 11.Maj.2022

Američki ratni brod je plovio kroz Tajvanski moreuz, saopštila je sedma flota američke mornarice...Kako se navodi u saopštenju, raketna krstarica "USA Port Royal" izvela je "rutinski" tranzit Tajvanskog moreuza kroz međunarodne vode "u skladu sa međunarodnim pravom", prenosi agencija Rojters..."Brod...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.