Americki proizvođači automobila dobijaju 17,4 milijarde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Americki proizvođači automobila dobijaju 17,4 milijarde

VAŠINGTON - Američka vlada odobrila je do 17,4 milijardi dolara pomoći da spase osiromašene proizvođače motornih vozila, saopštio je visoki američki zvaničnik.

Sredstva, koja će biti povučena iz fonda od 700 milijardi dolara, ranije odobrenog za spasavanje finansijskog sektora, biće dodeljena fabrikantima automobila Dženeral motors (GM) i Krajzler.

Oko 13,4 milijarde biće im stavljeno na raspolaganje u decembru i januaru, od čega 9,4 milijarde GM-u i 4 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << milijarde Krajzleru. Četiri milijarde dolara biće dostupno kasnije.

"Dozvoljavanje automobiliskim kompanijama da propadnu ne bi bilo odgovorno postupanje," rekao je američki predsednik Džordž Buš posle objave o paketu pomoći.

Buš je rekao da bankrotstvo ne bi bilo dobro za proizvođače automobila u ovom trenutku i da bi se time zadao "neprihvatljivo bolan udarac američkim radnim ljudima".

Odlazeći američki predsednik je dodao da ovaj paket za spasavanje autoindustrije dolazi uz uslove, kompanijama se daje do 31. marta da izrade planove za restrukturiranje kojim će moći da postanu funkcionalne.

Buš je pozvao proizvođače automobila da donesu teške odluke da bi postali funkcionalni odmah jer je alternativa bankrotstvo.

"Proizvođači automobila i sindikati moraju da znaju šta se reskira, i da naprave potrebne odluke da se reformišu".

Bušov plan spasavanja je kratkoročan, dok će dugoročni planovi za spasavanje autoindustrije biti ostavljeni dolazećoj administraciji predsednika Baraka Obame koji preuzima dužnost od Buša 20. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Odobrena pomoć auto-industriji

Izvor: B92, 19.Dec.2008

Vašington, Njujork -- Američka vlada odobrila je do 17,4 milijardi dolara pomoći da spase osiromašene proizvođače motornih vozila, saopštio je visoki američki zvaničnik... Sredstva, koja će biti povučena iz fonda od 700 milijardi dolara, ranije odobrenog za spasavanje finansijskog sektora,...

Nastavak na B92...

Odobrena pomoć za auto-industriju u SAD

Izvor: RTS, 19.Dec.2008

Američki proizvođači automobila dobiće 17,4 milijarde dolara državne pomoći za spas od potpune propasti. Vladini zajmovi biće opozvani ukoliko proizvođači automobila ne uspeju da održe pozitivno poslovanje do 31. marta...Američka vlada odobrila je do 17,4 milijarde dolara pomoći za spas posrnule...

Nastavak na RTS...

SAD: Autoindustriji 17 mlrd. dolara

Izvor: B92, 20.Dec.2008, 15:37

Vašington -- Američka vlada odobrila je proizvođačima automobila više od 17 milijardi dolara kredita za oporavak od posledica finansijske krize...Dugoročni planovi čekaju novog predsednika..Američka vlada odobrila je do 17,4 milijardi dolara kredita za pomoć autoindustriji. Sredstva koja će...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.