Američki haker otkrio kako se prazne bankomati

Izvor: Glas javnosti, Beta, 30.Jul.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki haker otkrio kako se prazne bankomati

LAS VEGAS - Jedan američki stručnjak za "provaljivanje" u kompjuterske programe našao je način da "natera" bankomate da izbace sav novac i svoj metod je prikazao prošle noći na konferenciji "Blek het" (Black Hat) u Las Vegasu, godišnjem skupu stručnjaka za bezbednost kompjuterskih programa.

Haker Barnabi Džek (Barnaby Jack) kaže da se dve godine bavio time kako da provali u program kompjutera bankomata i da je utvrdio da su veoma ranjivi.

Njegovo otkriće ima široke >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << posledice za banke u svetu koje bi sada trebalo da uvedu nove bezbednosne mere. Suština jednostavnijeg pristupa je to što svi bankomati istog proizvođača imaju identičan ključ za vratanca iza kojih je priključak kompjutera te mašine. Zato je jednostavno pristupiti mašini i njenom programu i "narediti" joj da izbaci sav novac.

Drugi princip napada na bankomate koji je našao američki haker zasniva se na tome što proizvođači tih mašina ne koriste šifru za svoj povremeni internet-pristup njihovom kompjuteru. Tako se programu bankomata može pristupiti izdaleka i "narediti" mašini da odmah izbaci sav novac ili da povremeno izbacuje manje, teže uočljive svote.

Barnabi Džek nije izneo pojedinosti jer mu, kako je rekao, nije cilj da nekoga obuči kako se to radi, ali je na konferenciji izazvao veliku pažnju stručnjaka za bezbednost programa i uznemirio proizvođače bankomata čije je tajne otkrio.

Kriminalci obično pljačkaju bankomate postavljanjem svojih čitača bankarskih kartica, postavljanjem mikro-kamera pomoću kojih snimaju podatke kartica bankarskih klijenata ili, najjednostavnije, razvaljivanjem zidova i odnošenjem bankomata da bi ih negde na miru razvalili.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.