Izvor: B92, 06.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki gradovi protiv nasilja

Njujork -- Gradonačelnici Njujorka i Bostona Majkl Blumberg i Tomas Menino dobili podršku za akciju uklanjanje ilegalnog oružja sa ulica.

Blumberg i Menino su se, nakon nedavnog talasa nasilja u američkim gradovima, založili za pooštravanje kazni za nelagalnu trgovinu oružjem i povećanu kontrolu. Oni su, takođe, objavili planove za pojačanu saradnju lokalnih obaveštajnih struktura u praćenju i otkrivanju načina dospevanja nelegalnog oružja do ulica gradova, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokretanje novog internet sajta koji će se baviti tom temom.

Oružano nasilje jedna je od glavnih tema u američkim medijima pošto je u utorak jedan naoružani muškarac upao, sa tri pištolja i 600 metaka, u školu zajednice Amiša u Pensilvaniji i ubio pet devojčica. To je bio treći sličan napada u poslednjih nedelju dana u SAD.

Dvojica gradonačlnika formirali su još u aprilu udruženje "Gradonačelnici protiv nelegalne oružane koalicije", kojem se tada priključilo 15 gradonačelnika većih američkih gradova, da bi to udruženje sada činilo 109 gradonačelnika iz 44 države.

Američki Ef-Bi-Aj saopštio je prošlog meseca da je u 2005. nasilje u SAD poraslo za 2,3 odsto i da postoji opasnost da se ono poveća i ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.