Američki bombarder simulirao bombardovanje Krima

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki bombarder simulirao bombardovanje Krima

Dva strateška bombardera B-52H „Stratofortres“ američkog Ratnog vazduhoplovstva izveli su trenažni let iznad Crnog mora u okviru integracije i pripreme za saradnju sa evropskim saveznicima i partnerima, navodi se u saopštenju komande Oružanih snaga SAD u Evropi, prenose RIA Novosti.
Prema podacima „Plejn radar“, let je obavljen 19. oktobra, pri čemu je jedna od letelica B-52H se približila Krimu i simulirala bombardovanje.  Kako se navodi, trenažni let trajao je 12 sati, tokom kojih je održana zajednička obuka sa vojskama iz Rumunije, Ukrajine i Gruzije. 13:10 msk. Para strategičeskih bombardirovщikov #Boeing B-52H #Stratofortress VVS SŠA, (2BW | 20BS), bortovыe nomera 60-0025 i 61-0010, pozыvnыe #AFKAI11 #AFKAI12 , vzletevšie s aviabazы Faйrford RAF #Fairford (#IATA: #FFD,#ICAO: #EGVA), v vozdušnom prostranstve Germanii. pic.twitter.com/HddCYGuJaR
— PlaneRadar (@ua4wiy_) October 19, 2019 Boing B-52H "Stratofortres" proizveden je između 1952. i 1962. godine. To je strateški bombarder koji je u stanju da isporuči dve termonuklearne bombe velike snage bilo gde u SSSR-u. Danas je to glavni avion američkih ratnih snaga dugog dometa. Ovo nije prvi slučaj pojave takvih bombardera na ruskim granicama. U martu je jedan od američkih B-52H nekoliko puta oponašao bombardovanje baze Baltičke flote, a druga dva su letela oko Kalinjingradske oblasti. Zbog letova B-52H ruska vojska nekoliko puta je podigla borbene avione. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izrazio je žaljenje što pojava američkih bombardera u blizini ruskih granica stvara dodatnu napetost. Ministarstvo odbrane više puta je tražilo od Vašingtona da odustane od takvih operacija, ali Pentagon je to odbio.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.