Američki Senat ubedljivo glasao za ratifikaciju prijema Severne Makedonije u NATO

Izvor: B92, 22.Okt.2019, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki Senat ubedljivo glasao za ratifikaciju prijema Severne Makedonije u NATO

Američki Senat ubedljivo je glasao za ratifikaciju prijema Severne Makedonije u NATO, Za ratifikaciju Protokola o pristupanju glasao je 91 senator, a protiv 2.

Protiv ratifikacije glasali su republikanski senatori Rend Pol i Majk Li.

Severna Makedonija je sa članicama NATO u februaru potpisala protokol o pristupanju koji otvara vrata njenom članstvu u toj alijansi.

Potpisivanje protokola >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o pristupanju usledilo je na osnovu Prespanskog sporazuma Skoplja i Atine kojim je rešen dugogodišnji spor dve susedne zemlje oko imena Severne Makedonije.

Grčka je od 2008. godine blokirala članstvo svog suseda u NATO, tvrdeći da tadašnji naziv države - Makedonija implicira teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.

Očekuje se da će Severna Makedonija postati 30. članica NATO u decembru, na sastanku lidera alijanse u Londonu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Senat SAD ubedljivo glasao za ratifikaciju prijema S.Makedonije u NATO

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Okt.2019

Američki Senat u utorak je ubedljivo glasao za ratifikaciju prijema Severne Makedonije u NATO, prenosi AP. Za ratifikaciju Protokola o pristupanju Severne Makedonije glasao je 91 senator, a protiv dva. Protiv ratifikacije glasali su republikanski senatori Rend Pol i Majk Li. Severna Makedonija je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.