Američki Jevreji i muslimani u strahu od incidenata zbog sukoba na Bliskom istoku

Izvor: VOA, 22.Okt.2023, 21:09

Američki Jevreji i muslimani u strahu od incidenata zbog sukoba na Bliskom istoku

Od početka rata Izraela i Hamasa, muslimanske i jevrejske zajednice u Sjedinjenim Državama su u stanju visoke pripravnosti, iz straha da bi mogle da postanu meta napada i maltretiranja. Jedna od najnovijih žrtava zločina iz mržnje je šestogodišnji muslimanski dečak, koji je izboden nožem u Ilinoisu 14. oktobra. Predsednik Džo Bajden je snažno osudio ubistvo deteta, i naredio vladi da da prioritet sprečavanju eventualnih novih pretnji. Fadva Hasan je rođena u Americi, i ima palestinske rođake na Zapadnoj obali. Zabrinuta je, ne samo zbog njih, nego i sve većih tenzija kod kuće. “Svaka žena koja nosi hidžab, ili dođe u našu instituciju na molitvu, sada mora da brine. Uvek smo morale da brinemo zbog nasilja.” Linda Šapiro kaže da strah i anksioznost rastu među članovima njene jevrejske zajednice, i da je njena sinagoga u severnoj Virdžiniji pojačala mere bezbednosti. “Ne smemo da se upuštamo u pripisivanje krivice, u govor mržnje. Treba da neprestano podsećamo sebe i druge da je sve ovo izazvao Hamas.” Prema najnovijim statistikama FBI-ja, govor mržnje prema Jevrejima u SAD je porastao proteklih godina, a samo prošle godine se povećao za 36%. Antimuslimanski incidenti su uglavnom ostali na sličnom nivou – manje od 200 godišnje Međutim, analitičari upozoravaju da ti brojevi obično porastu kada izbije sukob u inostranstvu. "Jedna od stvari koje znamo na osnovu prošlih događaja je da, kada imamo američke žrtve u nekom stranom konfliktu, ili ako izbije sukob između Izraelaca i Palestinaca, značajno poraste broj zločina iz mržnje i prema muslimanima, i prema Jevrejima.” Savet za američko-islamske odnose, ili CAIR kaže za Glas Amerike da je od početka rata dobio brojne pozive i prijave pojedinaca koji su bili meta napada. A osim što osuđuju nasilje, zabrinute strane treba da razgovaraju i o korenima sukoba na Bliskom istoku, kaže direktor za istraživanje i aktivizam CAIR-a, Kori Sejlor. “Decenijama govorimo o dijalogu, zalažući se za ideju da će nas pregovori dovesti do mirnog rešenja.” Za to vreme, Liga protiv defamacije (ADL), američka organizacija za borbu protiv mržnje prema Jevrejima, ističe da jevrejska zajednica u Americi nije monolitna struktura, i da nema nikakvog razloga za maltretiranje i vređanje pripadnika te zajednice kakvo se sada događa. “Sukobi koji se odvijaju u inostsanstvu su ponekad veoma emotivno pitanje I rana za ovdašnje zajednice. Moramo da razumemo da potezi jedne vlade, ili rat koji se događa u drugoj zemlji, ne smeju da se stavljaju na teret celoj jednoj verskoj ili celoj etničkoj zajednici", podseća Rejčel Sas iz Lige za borbu protiv defamacije. Kada se zločini iz mržnje ili nasilni incidenti dogode, vlasti pozivaju žrtve da odmah reaguju, i prijate slučaj svojoj lokalnoj policijskoj stanici, ili nevladinim organizacijama.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Zabrinutost i strah u jevrejskim i muslimanskim zajednicama u SAD

Izvor: VOA, 22.Okt.2023

Muslimanske i jevrejske zajednice u Sjedinjenim Državama su u stanju pripravnosti i u strahu od porasta slučajeva zlostavljanja ili neprijateljstva zbog sukoba Izraela i Hamasa.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.