Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2017, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka agencija EPA sprečila naučnike da govore o izveštaju o klimi

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) sprečila je troje svojih naučnika da istupaju danas na sastanku na kojem je razmatran izveštaj delimično posvećen klimatskim promenama, prenosi agencija AP.

Naučnici je trebalo da govore o izveštaju o zdravlju Zaliva Naraganset, najvećeg ušća u Novoj Engleskoj na obali Atlantika. Američka agencija EPA nije objasnila tačno zašto je naučnicima rečeno da ne komentarišu izveštaj.

"EPA podržava program >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Naraganset zaliva, i još ovog meseca dala je poklon od 600.000 dolara za taj program", rekla je portparolka agencije Nensi Grantam u saopštenju. Ona je dodala da naučnici agencije prisustvuju skupu ali da nemaju svoju prezentaciju, i da se ne radi o EPA konferenciji.

Tomas Borden, programski direktor Programa Naraganset zaliva, koji je objavio izveštaj, rekao je za AP da ga je direktor odelenja ekologije Atlantika u agenciji EPA pozvao u petak popodne i rekao da su dvojica zaposlenih koji rade na tom predmetu dobili uputstvo da ne mogu da učestvuju. Nije dato objašnjenje, ali Borden je rekao da je razumeo da je odluka stigla iz sedišta EPA u Vašingtonu.

U izveštaju se zaključuje da klimatske promene utiču na temperature vazduha i vode, padavine, nivo mora i riblju populaciju.

Borden je rekao da su naučnici iz raznih agencija i institucija godinama radili na tom tehničkom dokumentu od 500 strana, čiji je cilj da se ispitaju uslovi zaliva i trendovi sa podacima o 24 različita parametra, među kojima su stanovništvo, klimatske promene, zagrevanje temperature, porast padavina i nivoa mora.

"Radi se o sveobuhvatnom naučnom ispitivanju statusa zaliva. To nije dokument o državnoj politici, to je naučni izveštaj i u njemu se ne predlažu promene politike", rekao je Borden.

Demokratski senator Džek Rid je kritikovao potez agencije, o čemu je prvo obavestio Njujork tajms.

"Zauzdavanje naučnika EPA neće ni u čemu doprineti rešavanju klimatskih promena. Dok Trampova adminstracija pokušava da potisne činjenice američki narod vidi i oseća njihov pravi uticaj. Potrebno je da radimo zajedno, da rade obe partije zajedno na smanjenju zagađenja i emisija, i ova vrsta neprijateljstva prema nauci sprečava umesto da unapređuje dalje razgovore i akcije", rekao je Rid.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američka agencija EPA sprečila naučnike da govore o izveštaju o klimi

Izvor: Beta, 23.Okt.2017

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) sprečila je troje svojih naučnika da istupaju danas na sastanku na kojem je razmatran izveštaj delimično posvećen klimatskim promenama, prenosi agencija AP.Naučnici je trebalo da govore o izveštaju o zdravlju Zaliva Naraganset, najvećeg ušća...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.