Ameri priznaju: Odbili smo ruku koju je Rusija pružila

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ameri priznaju: Odbili smo ruku koju je Rusija pružila

"Mi ubiremo plodove lako objašnjivog gneva i negodovanja ruskog naroda, zbog načina na koji smo iskoristili raspad sovjetske imperije. Sami smo odbili ruku prijateljstva koju nam je pružila Rusija, kada smo odlučili da joj nametnemo svoj unipolarni svet, da se igramo `velike imperije` i izborimo se za status `velikodušnog globalnog hegemona`" - smatra američki novinar i analitičar Patrik Bjukenen, a prenose američki portali.

- Kada je SSSR izgubio trećinu teritorije i polovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stanovništva, Crno more koje je nekada pripadalo SSSR, podeljeno je između prozapadne Ukrajine na severu i neprijateljski raspoložene Gruzije na istoku, i dve bivše države Varšavskog pakta na zapadu koje su u međuvremenu postale NATO članice. Ruski vojni brodovi na putu od Sankt Peterburga do Atlantika prolaze pored obala osam NATO država. Putin je posmatrao kako NATO, i pored svih obećanja datih Gorbačovu, postepeno proždire Istočnu Evropu - objašnjava ovaj analitičar.

- Sada Putin čuje kako američki jastrebovi pozivaju u vojni blok tri bivše sovjetske republike - Moldaviju, Gruziju i Ukrajinu. Čim je Putin ubedio Kijev da stupi u Carinsku uniju, video je kako je organizovan državni udar, koji su podržali Amerikanci. Video je obojene revolucije koje finansiraju SAD, u pokušaju da svrgnu sve režime u svetu sa kojima je Moskva u prijateljskim odnosima - tvrdi Patrik Bjukenen, prenose američki portali.

"Rusija nije prihvatila pruženu ruku partnerstva", izjavio je vrhovni komandant NATO-a u Evropi general Filip Bridlav, "i izabrala je put neprijateljstva". Ali zašto tražimo od Putina da doživi kretanje NATO-a na istok kao "pruženu ruku"? - pita se Bjukenen.

- Ako se sada zaista odvija drugi hladni rat, da li je Rusija ta koja ga je započela? - zaključuje on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.