Zašto Amerikanci vole kalašnjikove

Izvor: Mondo, 21.Okt.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Amerikanci vole "kalašnjikove"

Ironijom sudbine, automatske puške AK 47, popularni "kalašnjikovi", osmišljene u nekadašnjem Sovjetskom Savezu u doba Hladnog rata, danas se više prodaju američkim civilima nego ruskoj armiji i policiji.

U Americi, gde mnogi još "uveliko" iskorišćavaju ustavno pravo da poseduju oružje, kalašnjikov je sve popularniji među kolekcionarima i zaljubljenicima u oružje.

Jedan od njih, student mašinstva Met Livingston kaže da je ove godine svojoj kolekciji dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prvi "kalašnjikov" i da je veoma zadovoljan.

"Nisam zapravo imao ni jednu pušku koju bih mogao da koristim da zaštitim sebe i ljude koje volim. Kalašnjikov je odličan za kućnu odbranu," rekao je on AFP-u.

Kalašnjikov je dobio ime po svom izumitelju Mihailu Kalašnjikovu, 1947. godine, i bio je prva automatska puška za masovnu proizvodnju. Danas u svetu ima više od 100 miliona ovakvih pušaka a mogu se kupiti za samo 400 dolara.

Pored lične zaštite, vlasnici vole da koriste ove puške za lov i vežbanje streljaštva. Ljubitelji kažu da je reč o izuzetno otpornom oružju koje može dugo da se koristi bez posebnog održavanja.

S porastom prodaje kalašnjikova za 50 odsto prošle godine, cveta biznis i onih koji se bave personalizovanjem ovog oružja, po želji kupaca, naveo je AFP.

Jedan od njih, Oven Martin, već razmišlja o mogućem širenju posla sklapanjem pušaka po uzoru na kalašnjikov, proizvedenih u SAD.

(Tanjug, foto: Beta/AP/Sang Tan)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci ludi za kalašnjikovima

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2012

VAŠINGTON - Ironijom sudbine, automatske puške AK 47, popularni kalašnjikovi, osmišljene u nekadašnjem Sovjetskom Savezu u doba Hladnog rata, danas se više prodaju američkim civilima nego ruskoj armiji i policiji. U Americi, gdje mnogi još uveliko iskorišćavaju ustavno pravo da posjeduju oružje,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Amerikanci "odlepili" za kalašnjikovima

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2012, 01:47

Ironijom sudbine, automatske puške AK 47, popularni "kalašnjikovi", osmišljene u nekadašnjem Sovjetskom Savezu u doba Hladnog rata, danas se više prodaju američkim civilima nego ruskoj armiji i policiji. ..Ilustracija: Danas u svetu ima više od 100 miliona "kalašnjikova".. ..U Americi, gde mnogi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.