Izvor: B92, 25.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador želi da vidi marince

Teheran, London -- Ambasador Velike Britanije u Teheranu zatražio od iranskih vlasti da mu omoguće da poseti 15 uhapšenih britanskih marinaca.

"Ponovili smo zahtev za oslobađanje. Zahtevali smo detalje gde se oni nalaze, tražeći da nam omoguće konzularni pristup", rekao je neimenovani diplomata Rojtersu govoreći o susretu koji je, na zahtev Londona, ambasador Džefri Adams imao sa zvaničnikom iranskog ministarstva spoljnih poslova Ebrahimom Rahimpurom.

Diplomata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je to ministarstvo obećalo da će razmotriti zahteve i da se razgovor o tom slučaju nastavlja.

Vođa vladajuće Laburističke partije u Donjem domu britanskog parlamenta Džek Stro izjavio je TV stanici Bi-Bi-Si da se među uhapšenima nalazi jedna žena i da predstavnici ministarstva spoljnih poslova čine sve kako bi obezbedili siguran povratak kući uhapšenih pripadnika britanske mornarice.

"To zahteva veoma pažljivo vođenu i intenzivnu diplomatiju", rekao je Stro, inače bivši britanski ministar spoljnih poslova.

Britanski marinci su uhapšeni u petak u zalivu SSat el Arab, koji se nalazi na granici Iraka i Irana, podsetio je Rojters.

Iranske vlasti su juče saopštile da su uhapšeni Britanci priznali da su ušli ilegalno u iranske vode, dok zvanični London i dalje tvrdi da su oni uhapšeni na iračkoj teritoriji.

Evropska unija je juče od iranske vlade zatražila oslobađanje britanskih marinaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.