Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amandmani koče rezoluciju o Iranu

Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nastavio pregovore o predlogu rezolucije kojom se uvode nove sankcije Iranu.

Iako je pre nekoliko dana izgledalo da će ti pregovori proći glatko pošto su se o nacrtu razolucije dogovorile stalne članice Saveta bezbednosti, usledili su amandmani Indonezije, Katara i Južne Afrike. Predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke u načelu su se dogovorili o uvođenju novih sankcija Iranu još 15. marta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
No, deset privremenih članica u tim dogovorima nije učestvovalo i paket mera dobilo je naknadno. Južna Afrika traži 90 dana pauze za sve sankcije, ukidanje embarga na izvoz oružja i ukidanje ekonomskih sankcija za revolucionarnu gardu i iransku banku.

"Princip je veom jasan: kada Savet bezbednosti uvodi rezoluciju, mora biti jasno na šta se ona odnosi. Mi kažemo da ova rezolucija nije specifična u tom smislu. Problem je nuklearni program, a ova rezolucija se tiče i drugih stvari, tako da smo tražili da se to pojasni", rekao je Dumisani Kumalo, ambasador Južne Afrike.

"Ta ideja da damo 'tajm out', da će 90 dana kupiti neko vreme, jeste besmislena. Pa mi, zapravo, pregovaramo o ovome već tri godine. Svaki put kada smo napravili pauzu, Iran bi onda rekao kako je to njima od koristi, jer su onda u stanju da razviju i unaprede svoj nuklerni program", rekao je britanski ambasador Emir Džons.

Namera nove rezolucije je da se poveća pritisak na Iran, rekao je francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Iranski predsednik je tražio i dobio vizu za SAD kako bi se obratio Savetu bezbednosti, ali još nije poznato kada će on to i učiniti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.