Izvor: B92, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alternativni lekovi "na svoju ruku"

Vašington -- Većina Amerikanaca posle 50. godine koristi alternativnu medicinu, poput čajeva i akupunkture, ali to ne pominje lekarima.

U interesu je pacijenta da kaže svom lekaru da komplementarno koristi alternativnu medicinu, navodi se u najnovijoj studiji američkih naučnika i upozorava da neki vidovi takve medicine možda ne odgovaraju prepisanoj terapiji.

"Komunikacija između pacijenta i terapeuta o alternativnoj i konvencionalnoj medicini je od vitalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interesa za bezbednost bolesnika", navodi se u izveštaju.

Naučnici su naveli da osobe od 50. do 60. godine često koriste neki oblik alternativne medicine - masažu, kiropraktiku, fitoterapiju, hipnozu, meditaciju, akupunkturu, homeopatiju ili bionergiju.

Oko 65 odsto ispitanika je reklo da koristi alternativnu medicinu za održavanje dobrog zdravlja, 45 odsto kao dodatak konvencionalnoj medicini i 42 odsto kao prevenciju od bolesti.

Velika većina ispitanika je navela da nikada od tome ne priča lekaru, navodeći kao razlog da ih lekari i ne pitaju o tome ili da ne znaju da li uopšte to treba pomenuti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.