Alo Abhazija, preko Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2009, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Alo Abhazija", preko Rusije

TBILISI - Otcepljeni gruzijski region Abhazija, čiju je nezavisnost Rusija priznala, presekao je još jednu od veza sa Gruzijom usvajanjem ruskog međunarodnog telefonskog pozivnog broja.

Rusija je priznala nezavisnost regiona Abhazija i Južna Osetija nakon petodnevnih sukoba sa Gruzijom u avgustu prošle godine.

Abhazija je juče započela sa upotrebom ruskog pozivnog telefonskog broja +7.

"Stari pozivni broj biće u funkciji do 1. januara. Posle toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće isključen i počeće upotreba novih brojeva nezavisne Abhazije", rekao je danas neimenovani visokorangirani saradnik lidera Abhazije Sergeja Bagapša.

Rusija je tokom proteklog meseca saopštila da će dozvoliti Abhaziji upotrebu svog broja +7, te da će nastaviti sa lobiranjem kako bi ovaj region dobio jedinstveni kod što je izazvalo negodovanje Gruzije.

Gruzijsko Ministarstvo inistranih poslova saopštilo je danas da je upućena protestna nota Rusiji preko švajcarske Ambasade i da je o svemu obaveštena Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU).

Gruzija je prekinula diplomatske odnose sa Rusijom nakon rata.

Zamenik predsednika gruzijskog parlamenta Pata Davijtaja rekao je da "Rusija ne tretira Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države već kao svoje provincije.".

Prema pravilima ITU zemljama koje nisu članice UN potrebno je odobrenje dve trećine članica ITU da bi ušle u ovu uniju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.