Izvor: B92, 12.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ali Agdža pušten iz zatvora

Ankara -- Mehmed Ali Agdža, čovek koji je pucao u papu 1981. godine, pušten je danas iz zatvora u Turskoj.

"Srećni smo. Neizmerno smo zahvalni turskoj državi", izjavio je njegov brat Adnan Agdža, prenela je agencija Asošiejted pres. Dok su se kola u kojima je bio Mehmed Ali Agdža udaljavala od zatvora, njegove pristalice su ih zasipale crvenim i žutim cvetovima.

Turski mediji su preneli da je Agdža iz zatvora odveden u vojnu bolnicu na pregled, što je rutinska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procedura.

Agdža je odslužio 20 godina zatvorske kazne u Italiji zbog atentata na papu Jovana Pavla Drugog, posle čega je izručen Turskoj gde je bio još pet godina u zatvoru zbog ubistva turskog novinara i pljačke.

Dve godina posle atentata, papa Jovan Pavle Drugi je Agdžu posetio u zatvoru i oprostio mu.

Ministar pravde: Preispitaćemo odluku

Turski ministar pravde Džemil Džidžek kaže da će zvaničnici preispitati odluku o oslobađanju Alija Agdže, atentatora na papu Jovana Pavla Drugog.

Džidžek je naredio preispitivanje tog komplikovanog slučaja, rekavši da želi da se uveri da nije bilo grešaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.