Aleksandar Drugi: eksplozija u carskoj trpezariji

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Drugi: eksplozija u carskoj trpezariji

28.03.2011. -

Petog februara 1880. godine car Ruski Aleksandar Drugi spremio se da ruča u trpezariji Zimskog dvorca. Na ručak su čekali princa Hasenškog, mada je njegov voz kasnio pola sata.

Ta okolnost spasla je caru život. U trenutku kada se car prilazio vratima trpezatrije, prolomila se snažna eksplozija.

Član terorističke organizacije revolucionera Narodna volja Stepan Halturin, koji je radio u carskom dvorcu, razneo je u podrumsku prostoriju koja se nalazila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ispod carske trpezarije 30 kilograma dinamita.

Aleksandar Drugi koji je zakasnio na ručak ostao je nepovređen. Ali 11 vojnika, koji su tog dana stražarili u dvorcu, poginulo je.

Ovaj atentat je bio jedan od mnogobrojnih priređenih protiv cara-reformatora, koji je u Rusiji ukinuo kmetstvo.

Teško da je sin Nikolaja Prvog razmišljao da će postati meta terorista, kada se 1856. krunisao u Moskvi. Posle krunisanja u prestonoj dvorani Granovite palate priređen je svečani ručak. Među zvanicama bili su članovi Državnog Saveta, više sveštenstvo i predstavnici prve dve klase. Gosti su zauzeli mesta za stolom, licem prema caru i carici. Na tronu pod baldahinom bio je pripremljen sto za ručavanje za cara, njegovu suprugu Mariju Aleksandrovnu i caricu Aleksandru koja je ostala udovica. Za vreme ručka pilo se za zdravlje cara, pri tome bio je ispaljen 61 topovski plotun, u čast carice 51. Zdravice su se govorile uz zvuke trubi i famfara, a posle ručka izvedena je muzika.

Na ručku povodom krunisanja služena je supa od jarebica, razne piroške, kokoške sa tartufima, dugonose kečige na pari, pečene prepelice, artičoke. Kao glavno jelo pripremljena je ćuretina i divljač. Ručak je završen voćem i sladoledom.

Krunisanje novog cara slavili su ne samo predstavnici viših klasa, već i čitava Moskva. Na svečanostima u Msokvi pored ostalog bilo j epojedeno 2496 pudova ili skoro 40 tona šunke, 15 tona kobasica, 5 tona putera, 3120 ovnova, preko 12 000 pilića, 49 hiljada piroški, popijena su 1252 vedra vina, 3120 vedara piva. Prema zvaničnim podacima, krunisanje je koštalo 6 miliona rubalja u srebru.

Aleksandar Drugi je sproveo mnogo reformi koje su promenile lice čitave Rusije. Ali najvažnije njegovo dostignuće je oslobađanje seljaka od feudalne zavisnosti. U istoriju je ušao kao Car-Oslobodilac.

Obično Aleksandar Drugi je ustajao oko 8 ujutru i išao u šetnju. Posle štenje pio je kafu sa svojim doktorom. Oko pet sati uveče Aleksandar Drugi je išao kod carice na ručak na kojem je skoro uvek bilo nekoliko zvanica. Ručak, kao i doručak, trajali su manje od sat. Zatim je car pušio cigaru i išao da spava do sedam uveče. U sedam mu je dolazila carica sa decom i oni su zajedno pili čaj.

Car nije bio uzoran suprug. Njegova romansa sa knjeginjom Jekaterinom Dolgorukom bila je čuvena još za života carice. A zatim je car sklopio brak sa mladom knjeginjom nejednakom po statusu, koji je izazvao skandal u vladajućoj porodici.

Prvog dana marta 1881. godine teroristi iz Narodne volje su dovršili svoj dugogodišnji lov na cara. Ubila ga je bomba na jednom od kejova u centru Sankt-Peterburga.

Izvor: Golos Rossii, © Foto: ru.wikipedia.org

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.