Al-Kaida preuzela odgovornost za eksplozije u Alžiru

Izvor: Blic, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al-Kaida preuzela odgovornost za eksplozije u Alžiru

Portparol Magreba, severnoafričkog ogranka terorističke organizacije Al-Kaide, preuzeo je odgovornost za eksplozije koje su danas odjeknule u centru Alžira, javila je katarska televizija Al-Džazira. Prema njegovim rečima, jedna bomba eksplodirala je ispred zgrade vlade, u kojoj se nalaze kancelarije premijera, a druga u Bab Ezuaru, na istočnoj periferiji grada.

Najmanje 30 ljudi je poginulo, a oko 160 povređeno u snažnoj eksploziji koju je izazvao samoubilački napad u glavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradu Alžira blizu zgrade gde se nalazi kancelarija premijera. Eskplozija automobila pogodila je nekoliko zgrada u centru grada i izazvala paniku na ulicama. Kako prenosi AFP, policijska i ambulatna kola odmah su stigle na mesto događaja, a u zgradi, blizu koje se dogodila eksplozija, nalazi se i nekoliko kancelarija alžirskih ministara. Alžirski premijer Abdelaziz Belhadem nije povređen, a među poginulima je i napadač samoubica.

Al Kaida u islamskom Magrebu, koja se u januaru priključila terorističkoj mreži Osame bin Ladena, najavila je prethodno napade na alžirsku vladu i zapadne mete, naročito u Francuskoj. Imajući to u vidu, a nakon današnjih napada u Alžiru i jučerašnjih samoubilačkih napada u Kazablanki, Maroko je pozvao zemlje Magreba koje osim Maroka i Alžira, čine Tunis, Libija i Mauritanija, na jaču saradnju u borbi protiv terorizma.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.