Izvor: B92, 06.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kaida preti Danskoj

Dubai -- Al Kaida je, u video snimku objavljenom na internetu, uputila nove pretnje Danskoj, zbog karikatura proroka Muhameda.

Oni su upozorili da je napad na ambasadu Danske u Pakistanu tek početak. "Danska ambasada i ranije operacije su samo početak, ukoliko ne prekinete sa pogrešnim načinima i agresijom", kaže na snimku jedan od lidera Al Kaide, Musafa Abu al Jazid, za koga je rečeno da je ubijen prošlog meseca.

Na video snimku, objavljenom na islamskim sajtovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je avgust 2008, međutim vidi se da je napravljen od delova materijala snimljenih različitih datuma, navodi Rojters.

Takođe se u novom materijalu vidi bombaš-samoubica koji je, kako se tvrdi, izveo 2. juna napad na dansku ambasadu u Islamabadu.

U tom napadu je ubijeno šest ljudi, što je bio odgovor na objavljivanje u danskim novinama karikatura o proroku Mohamedu.

Prvu karikaturu o proroku Muhamedu, na kojoj je prikazan sa turbanom u obliku granate, objavio je danski list 2005.

Kasnije su i listovi drugih zemalja objavili ovu i druge slične karikature. To je sledeće godine izazvalo masovne proteste u muslimanskim zemljama.

Danske obaveštajne službe i službe za bezbednost saopštile su da veruju da je video snimak autentičan, što ide u prilog njihovog zaključka da se Al Kaida nalazi iza napada u Islamabadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.