Al-Kaida ostavila u Španiji ruski trag

Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2012, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al-Kaida ostavila u Španiji ruski trag

04.08.2012. -

Ambasada Rusije u Španiji za sada ne raspolaže podacima o hapšenju ruskih građana na osnovu sumnje za pripremu terorističkog akta. Diplomatska misija ističe da ni MUP, ni MIP Španije ne pružaju informacije o državljanstvu uhapšenih, koji su, kako se pretpostavlja, povezani sa Al-Kaidom. U međuvremenu lokalni mediji saopštavaju da je dvoje osumnjičenih iz bivšeg SSSR, a jedan od njih je tobože bivši specijalac i stručnjak za otrove.

Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << policije, grupa se bavila pripremom terorističkih akata na teritoriji Evrope.

Ministar unutrašnjih poslova Španije potvrdio je u petak da su uhapšeni teroristi Al-Kaide. Šef resora Horhe Fernandes Dias je sopštio da je policija zauzela na juriš stan gde su tri osobe završavale pripremu za teroristički akt. Hapšenje se desilo u četvrtak ug radu Kadisu na jugu Španije. Ministar je podvukao da je konfiskovanog eksploziva bilo dovoljno da se u potpunosti uništi autobus. Sada je utvrđeno državljanstvo samo jednog od terorista. U trenutku hapšenja grupa je određivala mesto izvođenja terorističkog akta, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Španije.

- Imamo ubedljive dokaze da su oni planirali da realizuju seriju terorističkih akata, kako u Španiji, tako i u drugim evropskim zemljama. Dvoje uhapšenih su iz bivših republika SSSR. Treći je građanin Turske.

Međutim španski mediji su skoro odmah počeli da pišu u mogućem „ruskom tragu“. Tobože jedan ili dvojica uhapšenih su poreklom iz Čečenije. Ova informacija nije potvrđena i za sada ne treba govoriti o umešanosti građana Rusije u terorističke akte, saopštio je za Glas Rusije sekretar za politička pitanja ruske ambasade u Španiji Vasilij Nioradze.

- Neke od uhapšenih u španskoj štampi zaista nazivaju rusima. Mada u zvaničnim saopštnjima MUP-a nikakvih informacija o tome nije bilo. Mi sa svoje strane održavamo tesne kontakte sa španskom stranom i u datom trenutku nikakvih novih podataka o tom slučaju nema.

Neki listovi su saopštili da je jedan od takozvanih Čečena – bivši pripradnih specijalnih jedinica, stručnjak za otrove, eksploziv i snajper. Španski mediji su preterali, smatra potpredsednik Međunarodne asocijacije veterana jedinica antiterora Alfa Aleksej Filatov.

- U ruskim specijalnim jedinicama nema stručnjaka za otrove. Ako se i bave otrovima, to su specijalne laboratorije u vojnim strukturama, ali ne u specijalcima. Drugo, ne vidim nikakve veze između stručnjaka za otrove i pripreme i korišćenja eksplozivnih supstanci za izvođenje terorističkih akata. Mislim da mediji preteruju.

Španski MUP izjavljuje da je izvedeno hapšenje najveća operacija protiv teorirističke mreže u poslednje vreme. Da ona nije uspela, posledice bi mogle da budu nepredvidive, podvlači resor. Takođe se ističe da su uhapšeni prošli specijalnu pripremu u kampovima Al-Kaide u Pakistanu i Avganistanu. Sada je vrlo mnogo špekulacija na temu potencijalne opasnosti Al-Kaide, ističe ekspert za Istok Sergej Demidenko. Ipak Al-Kaida kao organizacija više ne postoji, ovde je pre reč o realnoj opasnosti od strane radikalnih islamista, koji su se aktivizirali za vreme takozvanog arapskog proleća, ističe ekspert.

Jedan od najkrvavijih terorističkih akata na teritoriji Evrope desio se upravo u Španiji. U martu 2004. godine od eksčozije 4 bombe u prigradskim vozovima Madrida poginulo je oko 200 ljudi. Odgovornost za teroristički akt tada je preuzela na sebe Al-Kaida.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.