Izvor: B92, 28.Dec.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kaida odgovorna za napad

Kairo -- Regionalni ogranak Al Kaide preuzeo je odgovornost za neuspešni napad na američki putnički avion, kao pokušaj osvete za napade SAD protiv te grupe u Jemenu.

U saopštenju objavljenom na islamskom vebsajtu, teroristička organizacija Al Kaida s Arapskog poluostrva preuzela je odgovornost za pokušaj napada u avionu na letu između Amsterdama i Detroita i navela da je to trebalo da bude osveta zbog operacija SAD protiv njih u Jemenu.

U saopštenju objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na internetu navodi se da je Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, optužen da je u nedelju pokušao da digne u vazduh avion američke kompanije "Nortvest erlajns" u trenutku kada se približavao Detroitu iz Amsterdama na katolički Božić sa skoro 300 putnika, bio u koordinaciji s članovima Al Kaide.

U saopštenju se navodi da je Nigerijac trebalo da iskoristi eksploziv koji su napravili pripadnici Al Kaide.

Jemenske snage su, uz pomoć američkih obaveštajnih službi, izvele dva vazdušna napada na pripadnike Al Kaide u toj zemlji. Drugi napad se dogodio dan pre nego što je pokušan napad na katolički Božić.

Al Kaida s Arapskog poluostrva sarađuje s ekstremistima u Saudijskoj Arabiji i Jemenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.