Al Džazira će tužiti vladu Egipta

Izvor: NaDlanu.com, 12.Sep.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Džazira će tužiti vladu Egipta

Televizija Al Džazira preduzeće pravnu akciju pred međunarodnim sudovima protiv egipatske vlade zbog zatvaranja njenih kancelarija, ukidanja signala i hapšenja.

Al Džazira je dodala da će apelovati na Ujedinjene nacije da "osiguraju da sloboda izražavanja i štampe ne umre u Egiptu".Ta televizija se suočava sa represijom od strane vlasti u Egiptu, koja ima podršku vojske, u sklopu kampanje protiv medija koje smatra pristalicama svrgnutog predsednika Muhameda Mursija i njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo.Jedan egipatski sud naredio je lokalnom ogranku Al Džazire 3. septembra da obustavi emitovanje programa, optužujući tu televiziju da je ugrozila nacionalnu bezbednost, emitujući laži i klevećući vojsku Egipta.Prema istoj sudskoj odluci još trima proislamističkim stanicama je zabranjen rad. Glavnoj stanici Bratstva takođe je zabranjen rad na dan Mursijevog svrgnuća.Dvema drugim redakcijama Al Džazire u Kairu - regionalnoj Al Džaziri i Al Džaziri na engleskom nije uskraćeno pravo na rad istom sudskom odlukom."Al Džazira ne može da dozvoli da se nastavi ova situacija... Ona će dati instrukcije svojim advokatima da preduzmu sve neophodne korake širom sveta da bi osigurali da njeni novinari rade slobodno u zemlji (Egiptu), bez straha od proizvoljnih hapšenja, napada, ukidanja signala i drugih oblika zastrašivanja i uznemiravanja", saopštila je ta televizija.Aludirajući na vladu Egipta koja je preuzela vlast posle Mursija, Al Džazira je navela u saopštenju da je novi režim iz Kaira ignorisao prava novinara da slobodno izveštavaju i "izgleda da je odlučan da ućutka nezavisno novinarstvo u zemlji".Agencija AP nije uspela da dobije komentar od egipatskih zvaničnika.Egipatska redakcija Al Džazire naširoko je izveštavala o protestima Bratstva posle vojnog udara u kojem je svrgnut Mursi i takođe je emitovala snimljene poruke odbeglih članova Bratstva koje su tražile vlasti. Ona se dosta oslanjala na amaterske video snimke protesta u svom izveštavanju o situaciji u Egiptu posle Mursijevog svrgnuća.Izvor: Beta, AP

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.