Izvor: B92, 24.Okt.2010, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pepeo iz vulkana na Kamčatki

Vladivostok -- Vulkan Ključevskaja Sopka, najviši aktivni vulkan na području Evrope i Azije, koji se nalazi na istoku Kamčatke, izbacuje pepeo u visinu od 7 do 9 kilometara.

Oblak pepela prostire se 653 kilomera u pravcu severoistok i jugoistok.

Ogranak geofizičke službe Ruske akademije nauka na Kamčatki saopštio je da je u oblasti ovog vulkana u poslednja 24 sata zabeleženo 100 seizmičkih događaja, javio je Itar-Tas.

Termalne anomalije dostižu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od 90 stepeni, dok je temperatura u krateru 65 stepeni Celzijusa.

Ključevskaja Sopka je višeslojni (kompozitni) vulkan i najviša planina na Kamčatki visoka 4.750 metara, koja se nalazi blizu severnog kraja pojasa od 30 aktivnih vulkana na ovom poluostrvu, gde se godišnje dogodi tri do pet erupcija.

To je i jedan od vulkana na Kamčatki koji su rezervat prirode pod zaštitom UNESKO.

Prva zabeležena erupcija Ključevskaja Sopke dogodila se 1697. godine, a vulkan je od tada skoro neprestano aktivan, kao i mnogi vulkani u njegovoj blizini.

Tekući period njegove aktivnosti započeo je u avgustu prošle godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulkan na Kamčatki izbacuje pepeo devet kilometara u visinu

Izvor: Blic, 25.Okt.2010, 00:20

Vulkan Ključevskaja Sopka, najviši aktivni vulkan na području Evrope i Azije, koji se nalazi na istoku ruskog poluostrva Kamčatka, izbacuje pepeo u visinu od sedam do devet kilometara, a oblak pepela prostire se 653 kilomera u pravcu severoistok i jugoistok...Ogranak geofizičke službe Ruske akademije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.