Izvor: Deutsche Welle, 19.Sep.2021, 10:35

„Ako se ne borimo, izgubile smo“

Žene u Avganistanu protestuju, rizikujući živote. Talibanske vlasti se uzdržavaju od otvorenog nasilja, ali ih protesti čine nervoznim. Već su žestoko srezali prava žena, ali neke aktivistkinje ne žele da odustanu.

„Od sada su demonstracije u Avganistanu zabranjene iz bezbednosni razloga“, navodi se u prvom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova nakon formiranja talibanske vlade. Svako javno okupljanje mora se prijaviti, a „kršenje pravila biće strogo kažnjavano“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << />
Čini se da je ova zabrana posebno upućena ženama, aktivistkinjama koje protestuju od početka septembra.

„Nastavićemo da demonstriramo za svoja prava, čak i ako nemamo odobrenje za proteste“, najavila je aktivistkinja iz Kabula Mahbobe Nasrin Dokt. „Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije započelo s radom. Kome da uopšte prijavimo protest? Takođe je očito da nam neće dati dozvolu čim vide koja je svrha našeg okupljanja“, kaže ona za DW.

Nasrin Dokt organizuje demonstracije u glavnom gradu Avganistana protiv novih vladara od početka septembra. Tako je bilo i prošle srede, kada je privedena. „Uneli su moje podatke u sistem i upozorili me da više ne organiziram demonstracije. Ali, to me neće zastrašiti. Ako se ne borimo, izgubile smo.“

Avganistanske žene plaše se represalija. Tokom vladavine od 1996. do 2001. godine, talibani su isključili žene iz javnog života i obrazovanja. Nakon što su se u avgustu vratili na vlast, odmah su ukinuli Ministarstvo žena.

Njihova nova vlada sastoji se samo od muškaraca, talibana i gotovo isključivo od mula. Čak i u Ministarstvu obrazovanja, kvalifikovanih žena nema. Samo muški docenti i studenti su odlučivali o uspostavi predavanja, izjavila je jedna docentkinja agenciji AFP krajem avgusta.

„Sport ženama nije potreban“

Talibani su najavili da će razviti „razuman islamski nastavni plan u skladu s islamskim, nacionalnim i istorijskim vrednostima“. Zabranjeno je fizičko vaspitanje za žene i devojčice.

U intervjuu za australijski SBS News, zamenik predsednika talibanske Komisije za kulturu Ahmadulah Vasik izjavio je da ženski sport nije „prikladan“ niti „neophodan“. Vasik je tvrdio da, na primer, u kriketu postoji rizik da se lice ili telo žena može videti nepokriveno.

Sa autobuske stanice u Kabulu (septembar 2021)

„Njihove vrednosti nisu naše vrednosti“, kaže Basira Taheri iz Herata na zapadu Avganistana. „Talibanski borci celi su život bili na nekom udaljenom mestu, daleko od civilizacije i samo su naučili da se bore. Jedva znaju da čitaju ili pišu. Mnogi od njih nemaju pojma o životu u gradu. Avganistansko se društvo promenilo u poslednjih 20 godina. Nećemo dopustiti da nam talibani oduzmu prava“, kaže ona za DW.

Basira organizuje demonstracije za prava žena u Heratu. Kad je prošlog utorka prisustvovala jednom protestu, povredili su je talibanski razbojnici. Imala je sreću da je nije pogodio metak. „Bilo je to mirno okupljanje. Nekoliko je žena održalo kratke govore. Talibani su stajali nasuprot nas s oružjem u ruci i gledali nas. Odjednom su počeli da pucaju, prvo u vazduh, zatim na nas. Znam da je bilo nekoliko žena koje su ozbiljno povređene.“

Brutalni obračun s novinarima

Čini se da otpor žena čini talibane nervoznim. Novinari, koji izveštavaju o demonstraijama, bivaju surovo pretučeni. Dvojica novinara poznatog dnevnog lista Etilatrus uhapšena su i satima teško maltretirana. Na društvenim mrežama mogu se videti šokantne slike njihovih išibanih tela.

Talibani su ponovo preuzeli vlast u Avganistanu. Sistem koji su u toj zemlji zapadne sile dve decenije pokušavale da stvore, srušio se kao kula od karata. Ovde ćete pronaći sve tekstove DW o toj temi.

„Ovo je samo mali deo onoga što su talibani učinili novinarima“, kaže izdavač Saki Darjabai. Jedan video pokazuje kako jedan novinar više nije u stanju da hoda sam, a na drugom se vidi novinar koji doduše stoji na nogama, ali jedva može da govori.

„Potrebne su nam podrška i solidarnost svetske zajednice“, kaže aktivistkinja iz Kabula koja ne želi da joj pominjemo ime. Ne veruje da se avganistanske žene mogu brzo organizovati protiv talibana. Šok nakon preuzimanja vlasti i dalje je dubok. Pored toga, talibani ometaju telefonske i internet veze.

„Talibani žele da ih međunarodna zajednica prizna. Ali međunarodna zajednica mora se zauzeti za nas i naša prava. Pod pritiskom spolja oni će popustiti“, uverena je ova aktivistkinja.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.