Ako neće EU, hoće MMF

Izvor: Politika, 18.Mar.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako neće EU, hoće MMF

Grčka ne traži tuđe pare, ali ne krije da je razočarana neodlučnim stavom Evrope

Od našeg dopisnika

Atina, 17. marta – Izbegavajte lift, isključite osetljive uređaje u stanu, manje trošite struju i spremite se na nova isključenja... Nemojte da se razbolite i zovete hitnu pomoć, izbegavajte lekare jer nisu na radnom mestu, ne računajte na taksi, kupite benzin na vreme jer će pumpe biti zatvorene. Naročito izbegavajte prodavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i kafiće, tamo je ionako sve poskupelo!

Ovako bi mogli da izgledaju korisni saveti za svakodnevni život u Grčkoj, bar u narednih nekoliko dana. U svakom slučaju, manje su drastični od onih koje je svojim građanima uputilo australijsko ministarstvo inostranih poslova, a koje savetuje (i njima i potencijalnim dođošima) da se manu turističkog razgledanja Atine, da se klone centra grada u kome su, kako se kaže, svakodnevno demonstracije, štrajkovi, sukobi sa policijom uz upotrebu suzavca i kamenica.

I u jednom i u drugom „savetniku” ima istine, jer već danima socijalno nezadovoljstvo praćeno štrajkovima biva grčka svakodnevica. Neizvesno je kada će zemlja na sat-dva utonuti u potpuni mrak jer je više od polovine elektrana objavilo dvodnevnu obustavu rada.Svakodnevno raste spisak nezadovoljnika vladinim restriktivnim merama, iako ispitivanja javnog mnjenja, navodno, kažu da se gotovo polovina Grka pomirila sa činjenicom da će morati ozbiljno da štede.

Ipak, više od 40 odsto Grka smatra da su masovni mitinzi loš izbor jer narušavaju stabilnost i bezbednost zemlje, i da se na taj način ne može vršiti pritisak na vladu koja je primorana da preduzme rigorozne mere.Prema pisanju lista „Ta nea”, do polovine maja zemlja mora da isplati preko 40 milijardi dospelih obaveza,što je gotovo duplo više od sume sa kojom se računalo u prvom momentu. Stiče se utisak da je Grčka sve bliža odluci da se za pomoć obrati MMF-u, utoliko pre što evropski partneri, komentarišu ovdašnji mediji, nisu pokazali previše spremnosti na konkretnu koordiniranu akciju.

Premijer Papandreu tvrdi da je Grčka daleko od finansijskog sloma i da će se svim snagama boriti za izlazak iz krize i rešenja tražiti tamo gde su ona– razumna. Da je MMF sve ozbiljnija mogućnost, to je potvrdila i ministar ekonomije Luka Kasteli koja, kao i ministar finansija Papakonstantinu, poručuje da rešenje mora biti hitno doneto.

U ovom trenutku, sa 2,9 procenata rasta inflacije, Grčka je na prvom mestu u evrozoni, ispred Kipra i Luksemburga.Ono što joj predstojisamo pogoršava situaciju, jer otkako su u ponedeljak stupili na snagu novi porezi, u zemlji je gotovo sve poskupelo. Porast PDV-a sa 19 na 21 procenat odmah se odrazio na cene hrane,pića, goriva, usluga...Potrošači su zatečeni jer je samo mali broj velikih trgovinskih lanaca povećanje PDV-a preuzeo na svoja leđa. Poskupeli su odeća i obuća, telekomunikacije, servisi, nameštaj, automobili, javni transport, elektronski uređaji, putarina... Poskupeo je i benzin čija je cena sada među najvišim u Evropi. Skočio je porez na hranu i bezalkoholna pića, hotelske usluge, restorane, kafiće i poslastičarnice,a najmanje su poskupele knjige, novine i pozorišta.

Kako to izgleda u praksi, najbolje mogu da kažu trgovci. Radnje su gotovo prazne, samoposluge imaju mnogo manji promet... TV kanal STAR je otpočeo akciju snižavanja cena, pa svako ko se odluči na takav korak ima zagarantovani prostor na malom ekranu.Sve više ugostitelja razmišlja da nerealnu cenu kafe sa 4,5 evra skine na 2,5 ili tri, što će još uvek biti duplo skuplje od kapučina u centru Rima.

Prvi put trgovci nude uskršnja sniženja jer velike zimske rasprodaje koje su tek završene nisu donele nikakav obrt.U mnogim vitrinama i dalje stoje objave: „Par obuće za 30, dva para za 50 evra”, ili „Sve za 10 evra”, „Šok cene”, „likvidacija”...Međutim, kupaca nema– ima samo posmatrača.Sve je više zatvorenih kafića, butika, malih prodavnica na kojima se grčka privreda tradicionalno držala.

„Kupovna moć je jako opala, i biće još teže iduće godine.Sa smanjenjem plata za 200 evra, mnoge porodice neće moći da otplaćuju kredite za stanove, penzioneri će teško sastaviti kraj sa krajem”,kaže profesor Epaminondas Panas, sa atinskog Ekonomskog fakulteta.Mnogo toga zavisiće od sposobnosti vlade da ne odstupa od restriktivnog kursa, ali i –socijalnog mira.

Možda je zato glavna tema, kojom se ove nedeljenacija zabavlja u slobodno vreme, erotski dividi ovdašnje kontroverzne pevačice Đulije Aleksandratu koja u šali kaže da je svojim snimcima sigurno pomogla državnu blagajnu.

Jasmina Pavlović-Stamenić

[objavljeno: 19/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.