Ahtisarijev plan u UN

Izvor: Politika, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisarijev plan u UN

Prištinski izvori tvrde da konačna verzija sadrži reči "nezavisnost uz međunarodni nadzor"

Zamenik izaslanika UN za Kosovo Albert Roan predao je juče generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu predlog za rešenje statusa te južne srpske pokrajine. Još nije poznato šta tačno sadrži taj dokument i da li se razlikuje od verzije koju je Ahtisari pripremio pred sastanak na najvišem nivou Beograda i Prištine 10. marta. Izvori "Politike" tvrde da se Ahtisarijev predlog sastoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od dva dela. Prvog sa "tehničkim" detaljima uređenja odnosa, i drugog, koji definiše status. Agencija Rojters pozvala se juče na neimenovani politički izvor iz Prištine koji tvrdi da je u propratnom pismu Martija Ahtisarija izričito navedeno da finski diplomata i izaslanik UN preporučuje nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom. U ovom procesu je još mnogo nepoznanica. Jedna od njih je i termin početka diskusije u ovom telu UN. Tanjug je juče javio da će to biti 26. marta, a prištinski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, pišu da će Ahtisari 3. aprila predstaviti članicama Saveta dokument koji se smatra konačnim.

Premijer Vojislav Koštunica je juče ponovio da Ahtisarijev plan ne ispunjava ni formalne ni suštinske uslove da se nađe pred SB, pošto nije rezultat kompromisa, nego je "Ahtisari stao na jednu, albansku stranu, i napravio jednostran predlog". Obrazloživši da Ahtisarijev predlog "grubo krši Povelju UN i fundamentalni principi nepovredivosti granica i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država", Koštunica je naglasio da Srbija rešenje vidi u otpočinjanju "istinskih pregovora koji će voditi postizanju sporazuma, saglasnog međunarodnom pravu i Ustavu Srbije".

Međunarodni analitičari najavljuju da će tek sada početi "nova bitka za Kosovo" (Britanac Tim Džuda) u kojoj će Rusija braniti srpske interese, a Zapad će požurivati primenu Ahtisarijevog plana o nezavisnosti. Ruski predsednik Vladimir Putin ove nedelje u Rimu problem Kosova po značaju stavio je u isti rang sa Iranom, Irakom i Avganistanom, dodavši da se sukobi moraju rešavati diplomatski, a ne silom.

I direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, kog sve češće spominju kao mogućeg kandidata za ministra spoljnih poslova u novoj vladi Srbije, kaže za "Politiku" da sledeću stepenicu rešavanja kosovskog statusa u UN treba gledati u širem kontekstu, u okviru definisanja nove rezolucije SB o Iranu, u šta su uključene sve zemlje koje treba da odlučuju i o Kosovu i Metohiji. "U tom smislu, svima je u interesu da se nađe kompromisno rešenje, a i ova iznenadna užurbanost deo je tih procesa".

Kao jedan od rokova za pronalaženje rešenja pominje se Samit Grupe osam u junu, gde će se sastati predsednici SAD i Rusije i nemačka kancelarka Angela Merkel. Vejvoda podseća da je dnevni red za Samit pretrpan i da se čuju najave da "možda žele da to reše pre toga", a kao jedan od važnih sastanaka pominje skori susret Merkelove i Putina. "Pitanje je da li će ova ubrzana dinamika i sastanak Ahtisarija sa SB proizvesti brže definisanje mogućeg teksta nove rezolucije. Mislim da i dalje postoji mogućnost da se to odloži, eventualno do jeseni, ali nemamo dovoljno elemenata u ovom trenutku da možemo da sudimo kakva će ta dinamika biti", kaže Vejvoda.

Američki analitičar iz Saveta za međunarodne odnose Robert Mekman juče je za Radio Slobodna Evropa rekao: "Pretpostavljam da će Rusija pokušati da odloži odluku i možda da predloži nastavak međunarodne uprave nad Kosovom, kako bi se dobilo na vremenu", tvrdi on. U istoj emisiji glavni i odgovorni urednik vodećeg moskovskog spoljnopolitičkog magazina "Rusija u globalnoj politici" Fjodor Lukjanov je rekao da Rusija povodom Kosova neće uložiti veto u SB UN. Ovaj analitičar, pozivajući se na svoje poznavanje ruske spoljne politike, smatra da će Rusija možda odlučiti da ne podrži Ahtisarijev plan, "ali bi mogla da dozvoli da taj plan prođe kroz SB tako što će ostati uzdržana".

Rojtersov analitičar Met Robinson tvrdi da je Rusija odlučna da "odloži i razblaži, ali ne obavezno i da blokira plan UN za nezavisnost Kosova. Pozivajući se na neimenovane diplomate, on je juče napisao da je deo ruskog predloga da se počne sa implementacijom takozvanih tehničkih delova paketa – decentralizacije i zaštite manjina unutar okvira postojeće rezolucije UN 1244. "Ne postoji ništa konkretno, ali možemo da pretpostavimo da će to oni predložiti u Njujorku", kaže zapadni diplomata.

SAD žele da zamene Rezoluciju UN 1244 koja je na snazi od NATO bombardovanja 1999. godine novom rezolucijom koja će za osnovu imati Ahtisarijev plan, koji za Kosovo predviđa nezavisnost. U EU teku pripreme za preuzimanje protektorata od Unmika nad Kosovom, što neće moći da prođe bez rezolucije SB.

Biljana Mitrinović

[objavljeno: 16.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.