Ahmadinežad: Oni koji me kritikuju su izdajnici

Izvor: Blic, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmadinežad: Oni koji me kritikuju su izdajnici

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad nazvao je danas svoje domaće kritičare "izdajnicima" i optužio ih je za špijuniranje i saradnju s neprijateljima Teherana, izvestili su državni mediji.



Izložen sve oštrijim kritikama svojih sunarodnika zbog tvrdokorne politike čije su posledice nove sankcije UN, Ahmadinežad je najavio da će javnosti predočiti dokaze o neprijateljskom delovanju svojih kritičara, za koje je rekao da pripadaju reformističkom taboru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Oni su izdajnici", izjavio je iranski predsednik u obraćanju grupi studenata Univerziteta u Teheranu, preneo je AP.

"Ispunićemo obećanje dato narodu, nećemo se povući i nećemo čekati skrštenih ruku... Još ih nismo javno razotkrili zbog osetljivih detalja, ali čim nuklearno pitanje bude rešeno, obelodanićemo sve", rekao je Ahmadinedžad. On nije naveo imena navodnih "izdajnika", ali je rekao da su, preko određenih ljudi, svake sedmice prosleđivali neprijatelju informacije o vladajućem sistemu.

"Čak smo snimili jednog od njih kako kaže neprijatelju 'Zbog čega biste odustajali?... Pojačajte pritisak i primorajte (Iran) na povlačenje'", kazao je Ahmadinežad, ne precizirajući ko je to rekao niti koji je neprijatelj u pitanju.

Iranski predsednik je dodao i da je jedan sudija zadužen za slučaj osobe optužene za špijunažu bio izložen snažnim pritiscima da oslobodi optuženog, ali da nije to prihvatio. Ahmadinežad nije rekao o kojoj je osobi reč, ali AP je podsetio da je početkom godine Hosein Musavijan, saradnik bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemija Rasfendžanija, bio priveden i ubrzo pušten. Vlasti nisu saopštile zbog čega je Musavijan uhapšen, ali mediji su izvestili da je osumnjičen za špijuniranje.

Drugi Rasfendžanijev saveznik, bivši glavni pregovarač za nuklearna pitanja Hasan Rovhani, optužio je prošle sedmice Ahmadinežada da stvara sve više neprijatelja Iranu.

Savet bezbednosti UN uveo je Iranu već dve runde sankcija, a ako izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju ne bude pozitivno ocenio saradnju Teherana s međunarodnom zajednicom, uskoro bi mogle da uslede nove kaznene mere. Glavni iranski pregovarač Ali Laridžani podneo je prošlog meseca ostavku na taj položaj, i na njegovo mesto došao je malo poznati diplomata. Mnogi u tome vide još jednu pobedu Ahmadinežada, koja bi mogla da rezultira još prkosnijom politikom Teherana u sporu sa Zapadom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.