Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmadinedžat: Put bez povratka

Natanc -- Na godišnjicu početka obogaćivanja uranijuma, Iran je ušao u "industrijsku fazu" proizvodnje nuklearnog goriva kažu zvaničnici.

Na taj način Iran je dramatično proširio postojeći nuklearni program, zbog kog se Teheran već nalazi pod sankcijama UN. Iranski mediji navode da se negativna reakcija zapada očekuje, ali tvrde da u zemlji ne postoji strah od dodatnih sankcija.

Godinu dana od prvih uspeha na obogaćivanju uranijuma, Iran je otišao korak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalje. Kako je saopšteno na svečanosti povodom "Dana nuklearne tehnologije”, Iran je ušao u "industrijsku fazu" proizvodnje nuklearnog goriva: "Okupili smo se ovde kako bi proslavili ulazak iranskog programa obogaćivanja uranijuma u industrijsku fazu i zahvaljujemo bogu i tražimo njegovu pomoć da nastavimo tim putem", kazao je Golam Reza Ahazedah, šef iranske Agencije za atomsku energiju.

Iran je više puta ponovio da razvija nuklearni program u miroljubive svrhe i odbacio zahteve UN da obustavi program obogaćivanja uranijuma.

Zbog toga je Savet bezbednosti UN prošlog meseca pooštrio sankcije Teheranu i dao rok do kraja maja da obustavi sporni program, koji se, pored goriva za nukelarne reaktore, može koristiti i za punjenje bojevih nuklearnih glava:

"Zapad mora znati da za iranski narod na ovom putu nema povratka. Narod Irana se do sada ponašao na način utvrdjen pravilima i zakonima koje su sami napisali i ide putem mira i i dalje želi da nastavi tim putem. Upozoravamo ih da ne preduzimaju nikakve mere zbog kojih bi narod Irana preispitao svoje ponašanje", kazao je Mahmud Ahmadinedžad, iranski predsednik.

"Dan nuklearne tehnologije” proslavljen je masovnim protestima u više iranskih gradova. Na centralnoj svečanosti ispred Organizacije za atomsku energiju u Teheranu, demonstranti su palili britanske i američke zastave u znak podrške nacionalnom nuklearnom programu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.