Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmadinedžad govori u SB?

Njujork -- Iran uputio zahtev da se predsednik te zemlje Mahmud Ahmadinedžad obrati Savetu bezbednosti tokom rasprave o uvođenju sankcija Iranu.

Pet stalnih članica tog tela i Nemačka već su se dogovorile o novom paketu mera i poslale nacrt nove rezolucije privremenim članicama. Sankcije stupaju na snagu kada se rezolucija usvoji u Savetu bezbednosti.

Nacrt rezolucije predviđa uvođenje sankcija Iranu na izvoz oružja drugim zemljama u svetu, a svim zemljama zabranjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da od Irana kupuju naoružanje. Izvoz oružja u Iran nije rezolucijom zabranjen, ali se države pozivaju da se "uzdrže od prodaje tenkova, borbenih letelica i teškog naoružanja” toj zemlji. O novim sankcijama treba da se izjasne i ostale članice Saveta bezbednosti.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad zahteva da prisustvuje sednici Saveta bezbednosti.

Dumisani Kumalo, predsednik Saveta bezbednosti UN, rekao je da je primio pismo ambasadora Irana Džavada Zarifa: "U pismu nas je obavestio da mu je vlada njegove zemlje naložila da nas obavesti da predsedenik Irana, Mahmud Ahmadinedžad želi da prisustvuje i da se obrati sednici Saveta bezbednosti kada ona bude raspravljala o nacrti rezolucije o iranskom nukleranom programu."

SAD su dobile zahtev za vizu iranske delegacije, a o zahtevu će morati da odluči Savet bezbednosti.

"Meni se čini ironično da je predsednik, koji je koliko danas izjavio da cepa rezolucije Saveta bezbedosti i da ne oseća nikakvo poštovanje prema njegovom radu, sada zainteresovan da se tom Savetu obrati", kaže Alehandro Volf, ambasador SAD u UN.

Ahmadinedžad je nekoliko sati pre slanja zahteva Savet bezbednosti nazvao "ilegalnim telom", te izjavio da će bilo kakve sankcije prema Iranu samo stimulisati dalji razvoj nuklearne tehnologije.

Da to nije samo prazna pretnja, ukazuje i to da Iran, nakon uvođenja prvih sankcija u decembru, ne samo da nije zaustavio obogaćivanje uranijuma, već je taj proces ubrzao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.