Ahmadinedžad amnestirao Britance

Izvor: B92, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmadinedžad amnestirao Britance

Teheran -- 15 zarobljenih britanskih vojnika uskoro će biti oslobođeno "kao poklon Irana Velikoj Britaniji", izjavio je predsednik Irana.

Mahmud Ahmadinedžad je amnestirao vojnike, uhvaćene pre 12 dana u Zalivu, koji će verovatno biti pušteni do kraja dana. "Iako imamo svako pravo da im sudimo, njima će biti oprošteno", rekao je on na konferenciji za novinare u Teheranu, povodom persijske Nove godine. On je takođe odlikovao komandante trupa koje su učestvovale u hapšenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Britanaca, jer su savesno obavljali svoju dužnost.

On je ponovio tvrdnju da su britanski vojnici uhapšeni zato što su ušli u teritorijalne vode te zemlje, ali je rekao da je amnestija "iranski poklon Britaniji".

Ahmadinežad je konferenciju otvorio citiranjem Kurana, a zatim dugo govorio o opštoj istoriji Bliskog istoka. Osudio je "Zapadne zemlje, koje su regionu donele rat i bedu", izraelsku okupaciju Palestine i rat u Libanu, američku okupaciju Iraka, zasnovanu na lažima.

On je rekao da je sadašnji svet već decenijama nepravedno uređen, onako kako su to želeli pobednici Drugog svetskog rata.

Prethodno se spekulisalo da između Britanije i Irana teku bilateralni pregovori na visokom nivou. Britanske vlasti, pozivajući se na satelitske snimke, tvrdile su da su njihovi vojnici bili u iračkim vodama, za šta imaju mandat Ujedinjenih nacija.

Iranska televizija je juče prenela da je primećen zaokret u britanskoj politici u vezi sa zarobljavanjem vojnika, što bi moglo da dovede do ublažavanja stava vlasti u Teheranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.