Agent Svetog duha uskoro pred sudom

Izvor: Mondo, 17.Sep.2012, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agent "Svetog duha" uskoro pred sudom

Suđenje batleru pape Benedikta XVI Paolo Gabrijelu, koji je u maju uhapšen na osnovu optužbi da je odao poverljiva vatikanska dokumenta koja su otkrila zavere i intrige u Svetoj stolici, počeće 29. septembra.

Gabrijele je istražnim organima rekao da je radio kao agent "Svetog duha" da bi očistio katoličku crkvu od "zla i korupcije".

Batler je optužen za krađu, za šta je zaprećena kazna do šest godina zatvora, u skandalu koji je italijanska štampa nazvala >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "Vatiliks".

Zajedno s njim, sudiće se i Klaudiju Skarpeletiju, koji je, prema sudskim spisima, imao drugorazrednu ulogu u skandalu bez presedana koji je zapretio da otkrije duboki rascep u srcu Katoličke crkve.

Gabrijele (46) je uhapšen 23. maja pošto je policija pronašla brojne "osetljive" vatikanske dokumente u stanu u kome je živeo sa suprugom i decom.

Gabrijelea su ispitivali članovi kardinalske komisije, koju je imenovao papa. On je optužen za krađu poverljivih dokumenata, od koji su neka dospela u italijanske medije.

Dokumenta koja su objavljena u italijanskim medijima odnose se na navodnu zaveru da se ubije papa Benedikt, kao i na detalje kontroverznih finansijskih aktivnosti Vatikanske banke.

Gabrijele je poverljiva dokumenta predao novinaru Djanluiđiju Nuciju, koji ih je objavio u knjizi "Njegova svetost" ranije ove godine.

Nakon hapšenja, Gabrijele je 53 dana držan u "sigurnosnoj sobi" s obzirom da u Vatikanu nema zatvor, a jedino mu je bilo dozvoljeno da nedeljom izađe i prisustvuje misi. Nakon toga, on je bio u kućnom pritvoru.

Poznavaoci Vatikana procenjuju da će papa najverovatnije na kraju oprostiti i Gabrijeleu i Skarpeletiju, kako bi poštedeo crkvu daljih skandala.

Ukoliko budu proglašeni krivim i ako im bude određena kazna zatvora, služili bi je u italijanskim zatvorima.

Izveštaj psihologa o Gabrijeleu, objavljen ranije ovog meseca, pokazuje da je on normalnog, ali "krhkog" stanja duha, a u izveštaju se ističe "tragična kontradikcija" između njegovih namera da pomogne papi i njegovih kasnijih dela.

Kardinalska komisija je završila saslušanja i okončala istragu, a o rezultatima je obavešten papa. Komisija je ispitala oko 30 ljudi vezanu za istragu, a o njenim rezultatima nije izdala zvanično saopštenje.

Krajem maja, u Italiji je objavljena knjiga sa velikim brojem poverljivih dokumenata, koja između ostalog otkrivaju finansijsku situaciju Vatikana, ali i detalje vezane za razne skandale, među kojima su i oni vezani za pedofiliju u okviru Svete stolice.

Kako navodi agencija Frans pres, ta dokumenta ne sadrže ništa previše iznenađujuće, ali svedoče o veoma lošim odnosima kardinala i vatikanskih vlasti.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Papin batler tvrdi da je agent Svetog duha?!

Izvor: Kurir, 17.Sep.2012

Suđenje Paolu Gabrijeleu počinje 29. septembra..VATIKAN - Suđenje batleru pape Benedikta XVI Paolu Gabrijeleu, koji je u maju uhapšen na osnovu optužbi da je odao poverljiva vatikanska dokumenta koja su otkrila zavere i intrige u Svetoj stolici, počeće 29. septembra, javio je AFP...Gabrijele je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.